41. Yapı Fuarı Atölye Çalışması: “Yapı Unplugged”

41. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul kapsamında 10-11 Mayıs tarihleri arasında Assemble ve Herkes İçin Mimarlık yürütücülüğünde bir atölye çalışması düzenlenecek. Atölyeye son başvuru tarihi 25 Nisan Çarşamba.

Konu

10-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan atölye çalışmasında fuar kurulumu sırasında ortaya çıkan “sunta, halı, seramik parçası, kova” gibi atıkların ve kullanılmayan malzemelerin yeniden üretime dahil edilmesi, ortaya çıkacak tasarımın ise Herkes İçin Mimarlık’ın 2018 yılında hayata geçireceği projelerine eklemlenmesi planlanmaktadır.

2015 yılında, Liverpool Granby Four Streets’te halen devam etmekte olan projeleri ile, sanatçılara verilen prestijli Turner Prize’ı kazanan Assemble mimarlık, tasarım ve sanat eksenine çalışan çok disiplinli kolektif bir oluşum. Sosyal açıdan sorunlu ve altyapı açısından eksik gördükleri noktalara getirdikleri çözümler ile tanınıyor. Mimar, tasarımcı ve sanatçıları bünyesinde barındıran Assemble’dan Maria Lisogorskaya ve Louis Schulz fuar kapsamında yapılacak atölyenin yürütücüleri arasında.

Maria Lisogorskaya ve Louis Schulz 2 günlük atölye çalışmasının ardından 12 Mayıs tarihinde saat 13:00’da 41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul kapsamında bir de konferans verecek.

Atölyenin diğer yürütücüleri, kurulduğu 2011 yılından bugüne sosyal sorunlara mimarlık üzerinden katılımcı süreçlerle çözümler arayan, kırsal ve kentsel alanlarda ulusal ve uluslararası pek çok proje ve atölye gerçekleştirmiş olan Herkes İçin Mimarlık Derneği üyeleri.

Kimler Katılabilir?

19-30 yaş arasında (1 Ocak 1988-31 Aralık 1999) mimarlık, iç mimarlık, şehir ve bölge planlama, endüstri ürünleri tasarımı, peyzaj mimarlığı, çevre tasarımı, inşaat mühendisliği bölümlerinde öğrenci ya da bu bölümlerden mezun kişiler atölye çalışmasına başvurabilir.

10-11 Mayıs tarihleri arasında 2 gün boyunca sürecek atölye çalışmasında yarım günlük teorik ve tasarım çalışmasının ardından 1,5 günlük süre zarfında fuar alanında üretim yapılacaktır. Söz konusu adayların alet kullanımı konusunda daha önce edindikleri tecrübeler önemlidir.

İstenenler

• Başvuru yapmak için, Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul 2018’e http://www.yapifuariistanbul.com/tr-TR/visitor/yapi-turkeybuild-online-registration.aspx adresinden online kayıt olunması zorunludur.
• Detaylı özgeçmiş ile birlikte, atölyenin temelini oluşturan “atıkların yeniden kullanımı”, “geri dönüşüm”, “döngüsel ekonomi” gibi kavramları özetledikleri maks. 200 kelimelik bir metin ve/veya görsel bir çalışma ile katılım beklenmektedir.
• Detaylı özgeçmişte, başvuracak kişinin doğum tarihi, eğitim bilgileri ile birlikte daha önce katıldığı buna benzer aktvitelerin yazılması istenmektedir.
• Yapı Fuarı ziyaretçi kartınızın dijital kopyasını başvuru dosyanızla birlikte atolye@arkitera.com adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Diğer Notlar

• Atölyeye katılım sağlayacakların temel malzeme ihtiyaçları sağlanacaktır.
• Katılımcıların mevsime uygun kıyafet ve sert tabanlı ve dayanıklı (bot tipi) ayakkabı giymesi zorunludur.
• Katılımcıların atölye esnasında sorumluluklarını belirten, muvafakatname imzalatılacaktır.

Fuar Alanına Ulaşım

İstanbul dışından gelecek adayların ulaşım-konaklama masrafları kendilerine ait olacaktır. 2 günlük atölye (10-11 Mayıs) ve sertifikaların dağıtılacağı 12 Mayıs tarihinde İstanbul içerisindeki merkezi bir noktadan fuar alanına ulaşım sağlanacaktır.

Takvim

Son Başvuru Tarihi: 25 Nisan 2018 Çarşamba, saat 23:59
Sonuçların İlanı: 27 Nisan 2018 Cuma
Atölye Çalışması: 10-11 Mayıs 2018, Saat: 10:00-18:00
Assemble Konferansı: 12 Mayıs 2018 Cumartesi
Sertifikaların Dağıtılması: 12 Mayıs 2018

İletişim:

Ter türlü soru için atolye@arkitera.com email adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Yürütücüler Hakkında

Assemble

Maria Lisogorskaya

Assemble’ın kurucu üyesi. Ekibiyle, mimarlık, sanat, tasarım alanlarında projeler yürütüyor. Ayrıca Londra Central Saint Martins’de mimarlık yüksek lisans stüdyosu yürütüyor ve Viyana TU’da misafir öğretim üyesi olarak çalışıyor. Lisogorskaya, ABD ve Çin’de kolektif bina projelerini araştıran Winston Churchill Memorial Trust üyesi.

Louis Schulz

Louis Schulz, Assemble’ın kurucu üyesi. Schulz, 1988 yılında Auckland, Yeni Zelanda’da doğdu. Henüz bebekken Londra’ya taşındı. Annesi bir rock şarkıcısı ve babası ise çalışma saatlerini sıkıcı finansal raporlar yazarak geçiriyor. Londra’da School of Oriental and African Studies’te Ortaçağ İslam Tarihi okuduktan sonra Louis, Assemble’ı bir araya getiren diğer üyeler ile tanıştı. Boş zamanlarında kitap okumayı, büyük ses sistemlerini kurcalamayı, toplu danslar organize etmeyi sever.

Herkes İçin Mimarlık

Emre Gündoğdu

Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde tamamlayan Emre Gündoğdu, “Mimarlık Eğitiminde Aktivizm” başlıklı yüksek lisans çalışmasını aynı bölümde yaptı. Lisans öğrenciliği zamanında Ölçek 1/1 oluşumu ile başlayan sosyal mimarlık ile ilgili çalışmalarını, 2011 yılından beri Herkes İçin Mimarlık Derneği bünyesinde sürdürüyor. Dernek bünyesinde özellikle “Atıl Köy Okulları”, “Kadın ve Çocuk Mekanları”, “Yırca Sabunevi” gibi kırsal alandaki projelerde aktif rol alıyor. Yeni Yüzyıl, Okan ve Abdullah Gül Üniversiteleri’nde bireysel ve dernekle beraber mimari proje stüdyoları ve seçmeli derslerde yer almış olan Gündoğdu, İTÜ Mimari Tasarım doktora programında alternatif mimarlık örgütlenmeleri üzerine doktora çalışmasına devam ediyor.

Merve Gül Özokcu

Merve Gül Özokcu, 1986 yılında Eskişehir’de doğdu. Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra yine aynı üniversitenin Mimari Tasarım programında “Mimarlık Eğitimi ve Pratiğinde Alternatif Süreçler ve Yerinde Yapma” üzerine hazırladığı teziyle yüksek lisansını tamamladı. Mimarlık ofislerinde çalıştı. Çeşitli üniversitelerde mimari proje stüdyolarına destek verdi ve halen İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde birinci sınıf stüdyosunda yürütücülük yapıyor. Mimari yarışma deneyimleri ve ödülleri bulunuyor. Yurtiçi ve yurtdışında atölyelere ve sergilere katıldı, atölye yürütücüsü olarak görev aldı. Sosyal problemlere mimarlık içinden çözümler arayan Herkes İçin Mimarlık Derneği’nin üyesi ve aktif olarak proje yürütücülüğü yapıyor.

Elif Tan

Elif Tan, 1986 yılında Eskişehir’de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü ve Mimarlık Bölümü’nden lisans derecelerine sahip. Bir öğretim yılında Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında Politecnico di Milano Üniversitesi’nde bulundu. Yüksek lisans döneminde, bir sene Roma La Sapienza Üniversitesi’nde misafir ögrenci olarak yaptığı tez araştırmaları sonucunda, 2016 yılında İTÜ Mimari Tasarım Yüksek Lisans programını tamamladı.

Tan’ın, ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödülleri bulunuyor. İstanbul, Roma ve Barselona’da çeşitli etkinlik, atölye ve sergilerde görev aldı. Okan Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi. Sosyal mimarlık ve kent ile ilgili çalışmalarını ise üyesi olduğu Herkes İçin Mimarlık Derneği’nde sürdürüyor.

Sarper Takkeci

Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde tamamlayan Sarper Takkeci, yüksek lisans çalışmasını “Mimari Tasarımda Bilişim” programında tamamladıktan sonra doktora çalışmalarını da aynı programda devam ediyor. Çeşitli mimarlık ofislerinde, Yeni Yüzyıl, Okan ve Abdullah Gül Üniversiteleri’nde mimari proje stüdyolarında ve seçmeli derslerde yer alan Takkeci; kurucu ortak olduğu Ofis 81300’de sürdürdüğü mimarlık pratiğinin yanı sıra 2011 yılından beri Herkes İçin Mimarlık Derneği’nde yer alıyor.

Fuar Kapsamında Düzenlenen Diğer Etkinlikler

Fuar kapsamında düzenlenen etkinlikler ile ilgili http://www.yapifuariistanbul.com/tr-TR/Etkinlikler/landing.aspx adresinden detaylı bilgi alınabilir. 

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın