Kent Oteli Tasarımı

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Mimari Proje IV dersi kapsamında, Nevzat Yıldırım, Seda Nur Koç ve Cemile Delikkaya tarafından hazırlanan “Kent Oteli Dönüşüm” projesi.

“Biz iş yaratmıyoruz. Ben bizim birer kâşif olduğumuza inanıyorum.”

Glenn Murcutt

Proje konusu Gölköy çevresine yapılması planlanan stadyum ve spor komplekslerinin konaklama ihtiyacını karşılayacak kent oteli tasarımıdır. Kent otelinin tasarımında yeni bir bina tasarlamak yerine mevcut mühendislik mimarlık fakültesi I binasına otel işlevi kazandırılması hedeflendi. Mevcut bina ile ilgili analizler yapılıp, hedef kitlenin ihtiyaçları belirlendi. Ana işlev spor amaçlı gelen konukların konaklaması olmakla birlikte otele yan işlevler de kazandırılarak üniversitenin de kullanımına açık olacak şekilde tasarlandı.

Otelin ana girişi B bloktan sağlanmış olup B blok zemin katta resepsiyon, bavul odası, lobi, lobi-bar ve business center gibi birimler ilk bölümde bizi karşılarken ikinci bölümde ise yönetim odaları, toplantı odası ve ıslak hacimlere yer verildi. İkinci bölüme yer alan birimler müşterilerin göremediği arka planda yer almaktadır.

Yüzme havuzu, fitness, sauna ve revir gibi birimler C blok zemin kata yerleştirilip otelin ana girişinden bağımsız mevcutta var olan girişi düzenleyerek üniversite alanı içindeki tüm kişilere de hizmet vermesi amaçlandı. Bu düşünce ile üniversiteye ve otele maddi destek olunacağı düşünülüyor. Bu ayrı giriş sayesinde dışarıdan gelenlerin otel müşterilerini rahatsız etmeden sosyal alanlara ulaşılması sağlandı.

A blok bünyesinde bulunan çok amaçlı salon otele ve üniversite alanı içindeki etkinliklere ev sahipliği yapacağı, mezuniyet dönemlerin de ise öğrenciler için alternatif bir mekan olacağı düşüncesiyle ayrı bir girişe sahip olan A blok zemin katta yerleştirildi. Çok amaçlı salonun ile aynı katta bulunan hareketli duvar panel sistemleriyle bölünmüş toplantı odası hem otele hem de dışarıdan gelenlere hizmet verecek şekilde tasarlandı.

Yapının bodrum katına restoran, mutfak, etkinlik salonu, teknik hacim vb. birimler yerleştirildi. Arazideki kot farkından dolayı arka bahçede ki bodrum kat duvarı tamamen toprak üstünde kalması bizim için büyük avantaj sağlamaktaydı. Restoran bölümü yapının güney cephesine konumlandırılarak böylece hem gün ışığından maksimum faydalanılması, hem de mevcuttaki orman manzarasının deneyimlenmesi sağlandı. Projenin en önemli bölümlerinden biri olan mutfak çözümlemesinde etkili olan etmenler; mutfaktaki birimlerin birbiriyle ilişkisi, çalışanının müşterilere görünmeden çalışması, mutfak-restoran ilişkisi ve çalışanların dinlenmesi gibi etmenler düşünülerek tasarlandı.

Ayrıca proje tasarımından önce gezilen otel projelerindeki olumlu olumsuz düşüncelerin hepsi göz önüne alınarak hareket edildi. Bodrum kata otopark ihtiyacının karşılanması için kapalı otopark eklenerek ihtiyaç giderildi. Kapalı otoparktan yapıya doğrudan giriş verilmiş üst katlara ulaşım asansör ile sağlandı.

Yapının birinci ve ikinci katlarının tamamı oda olacak şekilde planlandı. Farklı boyut, kapasite ve özelliklerde odalar elde edilerek 10 ana tip oda bulunmaktadır. Bazı tipler kendi içinde de farklılaşarak 18 alt tip oluşturur. Bu farklılaşma yatak sayısı, yatak tipi ya da mekân düzenlenmesine göre oluşturuldu. Engelli odalarının tasarımında odaya ulaşım ve oda içi düzen dikkate alınarak tasarımı yapıldı.

Mevcuttaki B blok üstü çatı arasını açarak kahvaltı salonu yerleştirilip ve buna bağlı olarak mutfak, ıslak hacim ve açık teras alanı gibi düzenlemeler yapıldı. Mevcuttaki çatı pencereleri destekleyecek ve düzenlerini takip ederek yeni çatı pencereleri eklenildi. Eğimli çatı avantajını kullanarak güneş enerjili paneller yerleştirilebileceği otelin birçok ihtiyacını karşılanabileceği düşüncesi paylaşıldı.

Bir otel konseptini dışarıdan en iyi vurgulayacak olan peyzaj düzenlemelerini de en iyi şekilde yapmaya çalışıp cephede alüminyum mesh kaplama ve ahşap kullanarak mühendislik mimarlık fakültesi I binasını orman temalı kent oteline dönüşümünü gerçekleştirmiş olduk.

Etiketler

4 yorum

  • azmi-acikdil says:

    “Kent Oteli” Bolu’da olunca orman oteline dönüşüyor. Ormanlar yapılaşmaya açılınca da önce mimarlar ayağa kalkıyor.

  • nevzat-yildirim says:

    Yorumunuz için teşekkürler. Hepimizin ciğerleri olan ormanları koruma sorumluluğunu sadece mimarlardaymış gibi algılanmasını doğru bulmuyorum aynı zamanda bu kadar ağır bir sorumluluğun sadece mimarlara yüklenmesi bizlere karşı haksızlıktır. Öğrenci projemiz ise mevcut olan bir yapıyı dönüştürme projesiydi.

  • okan-dilci says:

    Nevzat beye hak veriyorum, ormanları koruma sorumluluğu öncelikle şehir plancılarındadır. Kent bütünü ve altbölgelerde arazi kullanım kararlarını, detayda da yapılaşma koşullarını, inşaat alanını vs. belirleyen meslek olduğu için.

  • azat-yalcin1 says:

    Evladım şu özlü sözleri mantıklı yerlerde kullanın bir zahmet. Kitap okumayan neslin bir su dolu bardak görünce kafaya dikmesi durumu. Şakkadanak içersen boğazını yırtarsın. Senin keşif dediğini biz evde hanımla Bolu tatilimiz için internetten arıyoruz

Bir yanıt yazın