Mansiyon Ödülü, “Kapı Tasarlıyorum” 2018 Öğrenci Tasarım Yarışması

Mansiyon Ödülü, “Kapı Tasarlıyorum” 2018 Öğrenci Tasarım Yarışması

Proje Raporu

UNIVERSE DOOR

Evrene açılan kapı…

Kişilik ve becerilerim, hayata bakış açım, yaşam amaçlarım proje kapsamı ve konusu kapsamında sorgulandı. Bu sorgulama da projeye yansıtılırken kullanıcı profili olarak dönüştürüldü. Kurulan ilişki içeriği olarak 21 yaşında ve mimarlık bölümünde okuyan, hayatı pozitif yönde inceleyen, neşeli, hareketli ve canlı bir kişilik. Meraklı, araştırmayı seven ve herhangi bir konu üzerinde tartışma, eleştiriye açık bir kişi sonucuna varıldı.

Yeni bilgiler öğrenmek bu bilgileri sentezlemek her zaman beni heyecanlandırır. Bilgi ve hareket beraberinde dinamikliği getirir. Kendimle yalnız kaldığımda uzay, evren, astronomi gibi konular üzerine düşünürüm, hayal kurarım, araştırıp yeni neler keşfedildiğini görmek isterim. Çünkü bizler sonsuz evrende küçük bir nokta kadarız. Acaba yaşadığımız atmosfer dışına çıkınca neler oluyor? Gerçekten bu atmosferi bırakıp başka bir gezegene yerleşebilir miyiz? O ihtişamlı görünce bizi hayrete düşüren hep şaşırtan uzay görüntülerini bizler de çekebilecek miyiz? Gece yatağıma gidip gözlerimi kapadığımda bu düşler beni rahatça uyutuyor. Tüm bu veriler ele alındığında düşleri odama taşımak istediğimi fark ettim.

Form olarak genç kullanıcı profiline hitap eden özellikte olan üçgen kullanıldı çünkü üçgen hareket ve dinamizmi temsil eder. Evren belirli bir forma sahip değildir o yüzden üçgenler kapıyı oluştururken evren gibi davranmalıydı. Uzay denilen boşluğu dolduran “madde” ve “karşıt madde” evrenin temel unsurlarındandır. Madde ve karşıt maddeyi ayırmak için eşkenar üçgen ve çeşitkenar üçgenler kullanılarak kapı formu oluşturuldu. Üçgenler Kapı yüzeyinde 3. boyutta da hareket sağlamaktadırlar. Evrende var olan diğer bir unsur olan fotonlar ise serbest dağılımda gaz kütlesi nerede yoğun ise oradaki gazın rengini veya gezegeni yansıtıp orada bir galaksinin varlığını bize göstermektedir. Bu durum ise üçgenlerin üzerine açılan boşluklar ve izlerle gösterilmiştir.

Durum ihtiyaç dahilinde ele alındığında, kapı genç kullanıcılar için ilgi çekici ve farklı görünecektir fakat bunun yanında kapıya verilen başka roller de mevcuttur;

Oda içinde birinin bulunduğunu belirten bir kilit sistemi veya gece karanlıkta yatağınıza gitme süreniz içinde size yolu gösterecek olan bir kapı…Genç kullanıcılar için tasarlanan bu kapıda led aydınlatma sistemi bulunurken bu aydınlatma sistemi interaktif olarak kapıya ait yazılım içeren bir “dungle” vasıtasıyla kontrol edilebilmektedir. Böylece renk, kapının kasaya oturduğu andan sonraki yanma süresi gibi durumlar değiştirilebilmektedir. Kapı kasaya oturduğu zaman led aydınlatma yanarak belirlenen sürede kişinin yatağına kadar ona yolu tarifler. Kişi yatağına giderken rehberi olabilecek bu kapının yanma süresini, parlaklık seviyesini veya led renklendirme skalasının kontrol ederek kapıyı kişiselleştirme imkanına sahiptir.

Bir diğer özellik ise “Bas-Çek” kilit sistemidir. Bu sistemde geleneksel “kol çevirme” mekaniğiyle çalışan kapı kolu sistemi yerine teknolojiden faydalanarak. Görsel bütünlüğü maksimum düzeye çıkarmak amaçlı. Kapı içindeki eksende hareket etmeye dayalı bir kilit sisteminden faydalanılmıştır. Odanın dışındayken kullanıcıya kapalı kapıdaki kol dışa çıkmış olarak görünür. Kullanıcı bu kolu içeriye iterek kapıyı açabilir. Kapı kasasına oturmadığı zamanlar kol orta konumda yer almaktadır. Kullanıcı oda içinden kapıyı kilitlemek isterse kolu kendine doğru çekerek kilit sistemini aktif eder. Böylece odanın dışından kol görünmeyeceği için kilit açılamayacaktır (Güvenlik için anahtar boşluğu açılmalıdır). Aynı zamanda kilit sistemi aktifken dışarıdaki kullanıcı kapı kolu etrafındaki led aydınlatmayla içeride birinin bulunduğunu ve şu an müsait olmadığını anlayabilir.

Kapı “boşluk” unsurudur. 2 kıyıyı birleştiren köprü görevi görür. Farklı bir dünyaya açılır. İçimizde merak hissi uyandırır. Aslında birer eşiktir. Sınırlarımızı, özel alanlarımızı belirler. Koruyucu ve mahremiyetçi bir kimliği vardır. Kapı-Duvar-Mekan kavramları bir bütün olarak ele alınmış ve analiz sonucu ortaya çıkan kullanıcının ihtiyacına göre şekillendirilmiştir. Standart kapı ölçüleri baz alınarak 900×2100 mm ölçülerinde kapı tasarımı gerçekleştirilirken, kapı kolu ve kapı kanadı için yaratıcı düşünceler geliştirilmiştir. Kapı kaplama malzemesi olarak üçgen parçalar seçilmiştir. Bu parçalar 5 mm kalınlığında olup lamine ahşap malzemeden oluşmaktadır. Bilgisayar ortamında hazırlanmış kesim şemasıyla belirtilen ölçülerde, belirtilen boşluklar açılarak, kesim makinaları vasıtasıyla tarama yönleri belirtilen şekillerde kesilecektir. Kaplamanın arkasında led aydınlatma için bir grid sistem mevcuttur. En iç kısımda ise Ahşap sunta taşıyıcı eleman bulunmaktadır. Kapı kanadının toplam kalınlığı 500 mm olup, kasa özellikleri standart kapı sistemine göre düşünülmüştür.

Push Push giriş / kilit sistemi için yeni bir konsepttir. Bir kolu çevirmenin geleneksel yolunun aksine, kapıyı açmak ve odaya girmek için düğmeyi itersiniz. Diğer tarafa itildikten sonra, düğme kilitlenir, daha sonra kapıyı içeriden kilitler. Konumu, alanın işgal edilip edilmediğini söyler. Push Push bir tuvalet, misafir odası, çalışma ve evde mahremiyete ihtiyaç duyduğunuz her yerde diğer alanlar için mükemmel bir his sağlar. Her defasında kapıyı açıp odaya girdiğimizde, odanın içi her zaman siyahtır, her zaman anahtara bakmamız gerekir. Bu kapının kapısı hayatımızın daha rahat olmasını sağlıyor. Geleneksel kapı ve ışığı birleştirir, kolu çevirdiğimizde ışık aynı zamanda yanar. Kapı kapatıldığında, ışık da kapanacak ve elektrik tasarrufu sağlayacak. Bu kapıyı kamu iç koridorunda kullanırsanız, kapı açıldığında, aynı zamanda ışık yanar, başka bir taraftaki kişi dikkatli olmalıdır. Kapı “boşluk” unsurudur. Kapı AÇMA / KAPAMA, flüoresan plastikten yapılmış bir kapıdır. Bu, gün ışığı ya da aydınlatma aygıtlarını aydınlatmadan alan bir malzemedir. 30 dakikaya kadar. Bu kapının ludic dışında amacı, ışığı söndürdüğü zaman bir yardımcıdır ve bir elektrik kesildiğinde ve bir mum bulmaya ihtiyaç duyduğumuzda, karanlıktan ve korkmadan bir çocuk bulmamız gerektiğinde; Kapının parıltısı uykuya daldığında onu bir arkadaş haline getiriyor. Kapı temiz, doğal vernikli bir ahşaptan yapılmıştır. Yaklaşık 1,5 cm çapında delikler delinir ve çeşitli renklerde olabilen yarı saydam polimer ile doldurulur. Sonuç, yıldız ya da piksel gibi küçük ışıkların bir desenidir ve serbestçe tasarımlanabilir, Çerçeve kafası aynı saydam polimerden yapılmıştır, kapıya ince bir ışık çerçevesi oluşturur.

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın