Bilim, Yaşam ve Teknoloji Merkezi

Başkent Üniversitesi GSTMF İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı 4. sınıf öğrencisi Yasin Karagöz'ün Sadettin Polat ile, 2018-2019 Bahar döneminde Öğr.Gör. Oğuz Yalım yürütücülüğünde tasarladığı Bilim, Yaşam ve Teknoloji Merkezi.

Bilim, yaşam ve teknoloji merkezi projesi; Esenboğa Havalimanı’nda bulunan bir uçak hangarı yeniden işlevlendirme kapsamında bilim merkezine dönüştürülmesidir. Projeyle amaçlanan inşa amacını tamamlamış bir yapının atıl bırakılmasının önüne geçilerek şehrin ihtiyacı olan bir fonksiyonla birleştirerek iki yönlü ihtiyaç karşılanmasıdır.

 Bilim merkezinin teması olan internet; başlangıcından, gelişimine ve geleceği noktaya kadar interaktif olmak üzere teknolojiyle birleştirilmiş çeşitli şekilde sergilemeler ve fonksiyonlarla ziyaretçilere tüm yönleriyle ele alınmış sergilemeler ve fonksiyonlar sunmaktadır.

Bilim merkezi kalıcı sergilemeleriyle sadece bir kere ziyaret edilebilecek bir mekan olarak tasarlanmamıştır. İçerisinde yer alan amfi, restoran, mağaza ve çalışma alanıyla ziyaretçilerin devamlı olarak kullanabileceği, zaman geçirebileceği ve güncel konferans ve söyleşileri takip edebileceği fonksiyonlara yer verilmiştir. Bu şekliyle sadece Bilim merkezi olmakla kalmayıp Bilim, Yaşam ve Teknoloji Merkezi olmuştur.

PROJE GEOMETRİSİ

Proje, hangarın ölçülerinden yola çıkılarak oluşturulmuş geometriyle tasarlanmıştır. Hangar gridlere bölünerek eşit parçalara ayrılmıştır. Bu Parçalar daha sonra birbirinden koparılarak, bazı yerlerde ise birleştirerek etkileşime girmiştir. Yatayda ki bu hareket dikeyde gridlerin oluşturduğu kütlelerin yükseklikleriyle oynanarak kazandırılmıştır. Bu kütleler sonrasında fonksiyonları oluşturan mekanlar olarak tanımlanmıştır. Kütlelerin arasında oluşan organik boşluk ise asma katın doğal formunu veren boşluk olmuş ve kütlelerle ilişkisi belirli oranlarda dolu-boş ilişkisiyle sağlanmıştır.

Projeye kataloğu, animasyon ve sanal tur için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.

www.yasinkaragoz.com 

 PROJE SANAL TUR
https://view.mylumion.com/?p=6wqkwykmqmubmdjy

PROJE KATALOGU
https://issuu.com/mcbakteri/docs/one_part_s_k__t_r_lm___x2

Etiketler

Bir yanıt yazın