Meygoon Konut Kompleksi

New Wave Architecture, kent sakinlerinin Tahran'ın karmaşasından çıkıp huzur bulmasını amaçlayan bir konut kompleksi tasarladı.

Tahran’ın şehir merkezi Asya’nın en kirli metropollerinden biri durumunda ve yüksek kirlilik ve stres gibi problemler mevcut. Tahran’da yaşayan insanlar için şehrin banliyölerine geçici ziyaretler oldukça yaygın. Tasarımcı, kent halkının enerjilerini toplayabilmeleri ve günlük aktivitelerine geri dönebilecek iç huzuru sağlayabilmeleri için nasıl mekanlar yaratılabilir sorusunu sordu.

Yapının inşa edildiği alan, kayalıklı yaylaların arasında, soğuk ve kuru bir iklime sahip. Söz konusu çevre ile ilgisini ve konut-çevre arasındaki görsel teması kurgulamak amacıyla tasarımda, güney yönündeki zeminden tavana açılan açıklıklara ek olarak, geniş teraslar uygulandı. Konut sakinlerine, manzara eşliğinde yeni aktiviteler tanımlandı.

Projenin cepheleri, çevrede bolca bulunan taş ve keskin kayalardan ilham alınarak, kayaya benzer kabuklarla tasarlandı ve kaplandı. Tasarımdaki bu eğilim, hoş olmayan batıdan gelen soğuk rüzgârı kontrol edebilen bazı teraslar yarattı. Binanın doğu cephesinde, ana yolla arasında güvenli tampon bölge oluşturmak amacıyla pencere veya teraslar için açıklık olarak iş görebilecek alanlar meydana getirildi.

İki önemli hacim arasındaki bir boşluk, geniş şeffaf bölmelerle, bina sakinlerinin etrafta dolaşıp keyif almaları için huzurlu ve güzel bir görünüm yaratan, yüksek ışık değerine sahip, bina için merkezi alan ve Atrium’un rolünü oynayacak şekilde tasarlandı.

Çok işlevli etkinlik alanı için yeşil bir çatı, yer altında ise spor salonu, sauna ve havuz bulunan bir spor alanı ve son olarak dağ manzarası ile karşı karşı bir teras, konut sakinleri için birer “iyileşme” alanı niteliğinde düşünüldü.

Etiketler

Bir yanıt yazın