Malmö’de Endüstriyel Pazar Yeri

Wingårdh Arkitektkontor'ün, Malmö'de eski bir depo yapısını kamusal market alanına dönüştürdüğü projesi tuğla ve çeliği bir araya getiriyor.

Malmö’de, İsveçli ofis Wingårdh tarafından kapalı pazar alanına dönüştürülen harap haldeki nakliye depolarının yeni ek binası, kırmızı korten levhalarla kaplanmış.

Yapının sahibi Nina Totté Karyd ve Martin Karyd kardeşler Wingårdh’tan, satıcılar ve restoranlar için yeni alanlar oluşturmak amacıya yapının tuğla kabuğunu dönüştürmesini ve genişletmesini istemiş.

Ofis eski yapıyı elden geçirip, 1500 m² alan yaratmak amacıyla mevcut üçgen formu taklit ederek, yapının devamıyla uyumlu aşındırılmış çelikten bir eklenti tasarlamış. Malmö Market Hall ismiyle anılan formdan çıkarılan parça ise bu yeni bloğun, marketin girişi üzerinde, altında 20 adet satış birimi ve kafeterya bulunduran eğimli bir saçak oluşturmasına imkan sağlamış.

Ek yapınının korten çelik kaplaması, tıpkı paslı kırmızı cephenin, nakliye deposunun tuğla kaplamasıyla benzeştiği gibi, bir zamanlar alanı uzun süre için domine eden endüstriyel karakteri hatırlatıyor. Bu çelik cephe rasyonel bir yolla uygulandı, standardize şekilde işlevlendirildi ve oluklu çelik yüzeyin, belirgin, düşey çelik profillerle kombinasyonu, kapı ve pencere yerleşiminde cepheye ritim ve stabilite kazandırdı.

Yapının batı yakasında yer alan kamusal meydan, açık alana yerleştirilecek tezgahlar ve açık alan etkinlikleri için mekan sağlıyor. Yapının güneyinde ise sebze bahçesi ve aynı zamanda ek bir açık alan oturma bölümü tasarlanmış.

Eski yapı iç mekanda ve dış mekanda korunmuş. Ek yapı ise cepheler ve çatılar arasında uzanan cam şeritler ile bu tuğla yapıdan ayrılacak şekilde tasarlanmış.

Market bölümünün iç mekanı, satıcıların ürünlerini vitrinlerde rahatça satabileceği şekilde sergilemesi için basit tutulmuş. Mat, siyah tavan ve üzerine tabelaların yazıldığı siyah I kirişler, yapının sahip olduğu mirası korumak adına, endüstriyel atmosfer sağlayacak şekilde tasarlanmış.

Mimarlık, yapı sakinlerine zamanla kimliklerini geliştirip değiştirebilecekleri güçlü bir çerçeve sağlar.

Çatı, dikkati tezgahlarda toplamak amacıyla, aynı renkte dayanıklı saçaklarla çerçevelenen mat siyah renkte tasarlandı.

Depolama alanları ve personel mekanları, asmakatı bulunan ve tuğla yapının içerisinde yer alan ana market bölümünün bir tarafını koridor boyunca şekillendiren ek yapının sonunda, bir arada planlanmış.

Wingårdh’ın, Malmö’de tasarladığı başka alışveriş mekanları da bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın