Notre Dame Katedrali 2024’te Yeniden Açılacak

15 Nisan 2019’da Paris’in simgesel yapılarından Notre Dame Katedrali’nde yıkıcı bir yangın meydan gelmişti. Fransız Gotik mimarisinin sembolü olan tarihi yapının 2024’te yeniden ziyarete açılması planlanıyor.

Talihsiz olay sonrası yapının restorasyonu için Aralık 2024 bitiş tarihi gösterildi. Restorasyon süreci boyunca iç cephede kullanılan temizleme metodolojileri tartışma konusu oldu. Çatı ve zarar gören kulenin yeniden inşasında yerel malzemeler ve orta çağ ahşap zanaatkarlık teknikleri kullanıldı.

Katedralin yangın sonrası iç cephesinin temizliği 2022’nin ikinci yarısında gerçekleştirildi.

Yapı içerisindeki tüm taş yüzeylerin lateks macunu ile kaplanması ve beklenip soyulması ile duvarlardaki toz ve kir temizlendi. 

Ortaya çıkan sonuç bazı eleştirmenler tarafından “aşırı parlak” ve “yapının tarihine uygun olmayan bir beyazlık” olarak nitelendiriliyor. Disney benzeri bir atmosferin, 850 yıllık kutsal emanetin ve Katolik geleneğinin çarpıtılması olduğunu iddia ediyorlar.

Çatısında çok miktarda kereste kullanıldığı için Fransızca orman anlamına gelen “La Forêt” adı veriliyordu.

2019’daki yangında yapının ahşap çatısını yok etti. Çatının yapısı oldukça karmaşık ve çok miktarda kereste kullanıldığı için tekrar inşa edilmesinin imkansız olacağı görüşü vardı. Restorasyondan sorumlu ekip ortaçağ ahşap zanaatkarlığı konusunda eğitim almak için bir arkeolojik deney olan ortaçağdaki inşaat yöntem ve yerel malzemeler ile inşaa edilen Guédelon kalesi inşaatında çalışan ustalara başvurdu. Guédelon projesi, Notre Dame’daki La Forêt’in restore edilmesinde öngörülemeyen bir rol oynadı.

Mimar Eugene Viollet-le-Duc tarafından tasarlanan ünlü ahşap kulenin restorasyonuna Şubat 2023’te başlandı. Yangın çıktığında restorasyon halinde olan ahşap kule yangında yapının en ağır hasar alan yerlerinden biri oldu. Kulenin Viollet-le-Duc’un çizimlerine göre tam olarak yeniden inşası için 1.400 Fransız meşe ağacı sağlandı. Resmi raporda, 19. yüzyıldan kalma ünlü kulenin  “Gotik Mimarinin bu başyapıtının özgünlüğü, uyumu ve tutarlılığıyla” yeniden üretilmesinin amaçlandığı beyan ediliyor.

Ağustos 2022’de Fransa Kültür Bakanı Rima Abul-Malak, katedralin 2024’te Paris’te yapılacak Olimpiyat Oyunlarına yetişeceğini belirtse de oyunlar 26 Temmuz ile 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında oynanacağından restorasyonun tamamlanması beklenen tarih 4 ay kadar geç kalmış oluyor. Uzmanlar ise 2024 yılının sonunda bile tamamlanamayacağını belirtiyor.

Notre-Dame Katedrali Aslına Uygun Restore Edilecek

Notre-Dame de Paris ve Türkiye’deki Restorasyon Algısı

Etiketler

Bir yanıt yazın