İki Tapınak “Bir Cami Bir Cemevi” Çağdaş Bir Çağrışım

18 Nisan-16 Mayıs tarihleri arasında Mimarlar Derneği 1927'de yer alacak sergide Orhan Özgüner'in cami ve cemevi projelerinin çizim, maket ve görsellerini inceleyebilirsiniz.

Türkiye’nin mimarlık eğitimi tarihinin önemli isimlerinden biri olan Orhan Özgüner, İki Tapınak “Bir Cami Bir Cemevi” Çağdaş Bir Çağrışım sergisinde son yıllarda tasarladığı bir cami ve bir cemevi projesini yan yana ve karşı karşıya getirerek ibadete iki farklı yaklaşımın mimari dilleri sorgulanıyor. 

Bir Cami

Özgüner cami tasarımını, Selçuklu mimarisindeki çok sütunlu, aynı yönde çizgisel cami mekanı örneğine yakın olarak nitelendiriyor. Projenin hedefini ise Selçuklu ve Osmanlı kültürlerini gözardı etmeden, ve zaman zaman onlardan esinlenerek, fakat asıl bütüncül bir yaklaşımla, modern, çağdaş bir öneride bulunmak olarak belirtiyor.

Bir Cem Kültür Evi

Cem Vakfı’nın 1996 yılında açtığı yarışmaya sunulan bu proje yarışma kriterlerinde de üzerinde durulan “çağdaşlık” tanımına vurgu yapıyor. Cemevi tasarımında tüm detaylar simgesel olarak Cem kültüründen esinleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın