Zühre Sözeri’den Bir Konferans: “Divanyolu Üzerinden Üç İstanbul”

AKSAM'ın bu yılki "Bizans, Osmanlı, Cumhuriyet: Üç İstanbul" temalı konferans serisinin ilki Zühre Sözeri tarafından verilecek.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdürmekte olan Anadolu Kültürü ve Sanatı Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKSAM), 2012 yılında başlattığı ‘mekân ve yer’ konulu konferanslar dizisinin ardından bu defa farklı bir temada yeni bir diziye başlıyor. “Bizans, Osmanlı, Cumhuriyet: Üç İstanbul” temalı bu konferans dizisinde mimarlık, tarih, edebiyat, müzik, karikatür gibi çok çeşitli alanlardan konuşmacıların konferansları olacak. 2014-2015 öğretim yılının ilk konuğu Zühre Sözeri, 27 Kasım perşembe günü “Divanyolu Üzerinden Üç İstanbul” başlıklı bir konuşma yapacak.

Zühre Sözeri konuşmasının ana izleği üzerine şunları söylüyor:

Kentlerde iktidarların sergilenmesi, belki de o kentin kurgusunu ve fiziksel bedeninin ana omurgasını ortaya koyan en temel eylemlerden biridir. Mekânsal örtüşmenin ötesinde, yer bağlamı üzerinden de önemli bir devamlılık sağlayan ve konuşmanın temeline oturacak olan Divanyolu, İstanbul’un çok katmanlı okumasını yapmak için hem keyifli hem de zor yerlerden biri. İmparatorları zaman zaman perdeler arasından geçiren ve ölümsüzleştiren, zaman zaman sahnenin ana figürleri yapan, hatta iktidarı tek bir özneye indirgemeden tüm ögeleri ile sahneye dahil etmeyi de bilen bu ekseni Tarihi Yarımada’nın değişmezlerinden biri olarak okurken, Karagöz ve Hacivat’ın ‘yıktın perdeyi, eyledin viran…’ sözlerini de hatırlamamak elde değil. Konuşmanın akışında kentte iktidarın sergi-lenmesini sahne-lenmeye dönüştürecek olan perde metaforu, bugünkü Divanyolu yüzey-leri üzerinden tartışmaya açılacaktır.

“Bizans, Osmanlı, Cumhuriyet: Üç İstanbul” temalı konferans dizisi, önümüzdeki günlerde yapılacak duyurularla izleyicisi ile buluşmaya devam edecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın