Bilgi-Tasarım-Arayüz: İletişim Kurmak ve Kur(a)mamak

Çarşamba Seminerleri'nde bu hafta Emrah Kavlak #görseliletişim teması kapsamında "Bilgi-Tasarım-Arayüz: İletişim Kurmak ve Kur(a)mamak" başlıklı sunumunu 29 Nisan saat 11:00'de MSGSÜ Fındıklı Kampüsü/Video Konferans Salonu'nda yapacak.

Kendisini “görsel bilgi hakkında nasıl düşünülebileceği üzerine düşünmeyi seven” biri olarak da tanımlayan Kavlak’ın, “Bilgi-Tasarım-Arayüz: İletişim kurmak ve kur(a)mamak” başlıklı sunuşunun tanıtım metninden:

“Modern dünyada devamlı bir veri ve bilgi bombardımanı altındayız. Bilgi – görsel veya değil – haber, durum, hikaye, talimat, harita, araştırma, veya anlaşılması gereken herhangi bir olgu halinde olabilir. Gündelik hayatımızda ve işimizde ürettiğimiz (veya tükettiğimiz) bilgilerin etkili olabilmesi için kolay bulunabilmesi, basitçe kullanılabilmesi, algılanabilir ve anlaşılabilir olması gerekmektedir. Dolayısı ile ‘bilgi’ bir tasarım ögesi gibi tasarlanmalıdır. Tasarım ögesi olarak ‘Bilgi’ iki veya daha çok taraf arasındaki iletişimi sağlayan bir arayüzdür. İletişim kurmak için aslında herkes – özellikle tasarımcılar – basit veya kompleks seviyede bilgi tasarımı yapmaktadır. Bununla beraber taraflar arasındaki iletişimsizlikler ve anlaşmazlıklar da bilgi tasarımının muhtemel başarısızlığı ve yetersizliğidir. Peki ‘muntazam’ bilgi tasarımı nasıl yapılmalıdır? Bileşenleri ve önemli değişkenleri nelerdir? Neden belli bir reçetesi yoktur? ‘Doğru’ herkesin önceliği midir? Anlamak ya da anlamamak, bütün mesele bu mudur? İnfografik denilen şeyler ne kadar ‘info’ barındırıyor? Bu konuşma bilgi tasarımı ile ilgili teorik kavramlar, tasarım yöntemleri, başarılı ve başarısız örnekler ve pratik tavsiyeler üzerine olacaktır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın