İzmir – TaM24sa

İzmir Havagazı Fabrikası'nda gerçekleşecek etkinlik 9 Haziran Cumartesi günü saat 12:00'de başlayacak ve 10 Haziran Pazar günü saat 12:00'de bitecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi kente tasarım ve inovasyon vizyonu belirliyor, Körfez temizleniyor. 19. yy. sonu ve 20. yy. başında, Anadolu’nun ticari limanı olarak işleyen kozmopolit kent İzmir, yakın zamanda yeniden yükselişe geçen dış ticaret hacmiyle aktif bir liman özelliğini geri kazanmaya başladı. Çeşitli dönemlerde aldığı dış göç ve yakın zamanda yaşanan iç göçlerle kurduğu çok kültürlü yapısı, kent merkezi çevresindeki özgün tarım ve deniz ürünleri kenti çeşitli mutfakların birleşip karıştığı bir yer haline getirdi. Kolektif üretim ve adil gelir dağılımı sağlayan modeller ile üreticiyi örgütleyen, halkın yönetime katılımına açık yerel yönetim politikası Türkiye için bir model oldu.

İzmir, çağdaş kent yaşantısıyla, tarihiyle, iklimiyle, efsaneleriyle, mutfağıyla, artan üniversite sayısı ve yaratıcı endüstri kurumlarıyla, çağdaş, ilerici kent yaşantısının ateşini yakın zamanda yeniden yakmaya hazır görünüyor.

Yıllar öncesinin gerçeği, körfezden denize girmek; artık on yıl öncesinde olduğundan daha mümkün. Kent geleceğini denizle iç içe kuruyor.

2009 yılından beri düzenlenen kültür ve tasarım kurultayı ve çalıştayları ile gelecek hedeflerinin kuramsal ve pratik yapısı bugünden kuruluyor, kentin ticaret odaları, meslek odaları ve her türden sivil toplum örgütleri bu hedefe destek veriyor, hedefi desteklemek için kendi projelerini geliştiriyor.

Kent kaynıyor.

Peki yaratıcı gençler ne hayaller kuruyor?
TaM İzmir’in geleceğini Türkiye’nin herhangi bir yerinde eğitim gören İzmirli öğrencilere ve İzmir’deki üniversitelerde eğitim görenlere soruyor.

Konu:
Katılımcılardan 2012 den 2032’ye kadar beşer yıllık yaratıcılık planları yapmaları isteniyor.

Bu planların deniz-kıyı-kent kesitinde yaşantı ölçeğinde nasıl bir hayat kurguladığını görselleştirmeleri bekleniyor.

Beşer yıllık dönemlerin ve onlar için hayal edilen kullanımların sloganlar ve kampanyalar örneklemeleri üzerinden iletişim tasarımı stratejilerini kurmaları için İzmirli genç yaratıcıların hayalgücünü iktidara çağırıyor.

Bu hayatın görselleştirileceği yer olarak Alsancak limanının arkasında atıl durumda kalmış olan viyadük ve viyadük ayakları ile, onların doğrultusundaki kıyı dolgusu ve kara-deniz birleşim alanı seçildi.

Kordon boyu dolgusu bir otoyol yerine kentliye ait bir rekreasyon alanına dönüştürüldüğünde, yapılmış olan vahşete rağmen yine de kentsel bir felaketin kıyısından dönülmüş olundu. Böylesi bir alana sahip olma coşkusuyla hergün binlerce kişi o alan üzerinde bu kentsel galibiyeti kullanımlar üzerinden kutluyor.

Birer kentsel galibiyet anıtına dönüşmüş olan viyadük ayakları ve döşemeleri, kullanımlarla işgal edilmeyi, kentlinin yaratıcı kullanım ve tasarımlarının onların belleğini işgal etmesini ve anlamlarını tamamen dönüştürmesini bekler gibi…

Katılımcılardan istenen, bu yapıları; ister hepsini ister bir kısmını, ama her koşulda kara-deniz kesit ilişkileri ile yeşil alan kullanımları ile ilişkilendirerek, kentin geneli için hayal edecekleri beşer yıllık planlarla etkileşime sokarak nasıl kullanıldıklarını, ele geçirildiklerini (…) serbest anlatım teknikleri kullanarak göstermeleri ve bu alan özelinde oluşan bu fikirlerle, kentin genelinin geleceğini kapsayan iletişim sloganları ve stratejileri ile birleştirmeleri.

Kimler Katılabilir?
Tasarım maratonu bu sefer disiplinler arası bir kurgu ile çağrı yapıyor.

En az iki farklı yaratıcı alanda ( mimari, iç mimari, peyzaj, endüstri ürünleri tasarım, grafik, performans sanatları, yaratıcı mühendislik, (….) gibi alanlardan biri ve iletişim alanında ) eğitim gören öğrencilerden oluşan en fazla 5 kişilik grupların etkinliğe başvurması isteniyor.

Nerede, Ne Zaman, Nasıl?
İzmir Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşecek etkinlik 9 Haziran Cumartesi günü saat 12:00’de başlayacak ve 10 Haziran Pazar günü saat 12:00’de bitecek.

Ekiplerden 24 saat sonunda ürünlerini A1 boyutunda tasarladıkları posterlere yerleştirmeleri ve bu posterlerin dijital dosyalarını teslim etmeleri bekleniyor.

Teslim edilen ürünler daha sonra duyurulacak olan tarihte konusunun uzmanı iletişimci ve mimarlardan oluşacak bir jüri tarafından değerlendirilip, tartışmaya açılacak. Tüm ürünler kentliyle buluşacak bir kurguda sergilenecek ve değerlendirmeye dair kolokyum yine halka açık gerçekleştirilecek.

Katılacak ekiplerin belirlenmesi için ekipteki kişilerin farklı anlatım tekniklerine hakimiyetini gösteren 800×600 pixel/inch boyutunda her grup için 3 adet jpeg formatındaki dosyayı, 29 Mayıs’a kadar aşağıdaki e-posta adresine yollamaları gerekiyor.

tam24sa@gmail.com

Gönderilen e-postalarda gruptaki tüm katılımcıların adlarını, okulları ve yollanan imajların nerede ne zaman ne için üretildiğini belirtmeleri gerekiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın