Islatmayan Yağmur Damlaları

Londra Barbican'daki açılan sergide rAndom International tasarımcıları ziyaretçilerin ıslanmadan yağmurda kalabilecekleri bir düzenek tasarladılar.

The Curve Galeri’deki Rain Room’da ziyaretçi yağmur damlalarına dokunmadan havadaki nemi hissedebiliyor ve yağmurun sesini duyabiliyor.

Odanın içerisine yerleştirilmiş kameralar insan hareketini görüyor ve ziyaretçileri yağmur damlalarından uzak tutmak için sinyaller gönderiyor.

Tekrar düşmek üzere tavana gönderilen su tavandaki bir grid vasıtasıyla damlatılıyor.

2005 yılında Royal College of Art öğrencileri Hannes Koch, Florian Ortkrass ve Stuart Wood ile birlikte rAndom International seyirci katılımının da olduğu birçok düzenek tasarladı.

rAndom International “Deneysel aşamadaki projelerimizi büyük bir kamusal mekan olan Barbican’daki The Curve’a taşımak bizim için bir ilk olan Rain Room’u ortaya çıkardı,” diyor ve ekliyor “Diğer çalışmalarımız iş yükü ve sorumluluk anlamında daha samimi bir ölçekte yapılmıştı. Çalışmalarımızdaki benzerlik, hepsinde izleyicilerden ilginç davranışlar gözlememiz oldu.”

Galerinin içinde bir yağmur duşu oluşturmak küratörleri rahatsız etmedi. 

Tasarımcılar ayrıca İngiliz koreograf Wayne McGregor ile bir araya geldi. Sergi süresince McGregor’a ait Random Dans Akademisi’nin “Müdahaleler” isimli performansı belli Pazar günlerinde Rain Room’da olacak.

Tasarımcılar “Wayne ve Random Dans bizim çalışmalarımızı tamamlayıcı nitelikte bakış açıları ile oldukça değerli çalışmalar sunuyorlar”, diyor.

Rain Room havayla ilgili olarak kurulmuş ilk sanatsal düzenek değil. Singapur Havaalanı’ndaki hareketli bulut şeklindeki yağmur damlaları ile Londra Park’taki önceki günkü havayı görüntüleyen LED işaretler bu sanatsal düzeneklere örnek verilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın