Haliç’e boğaz suyu geldi sıra Da Vinci Köprüsü’nde!

Haliç'e Başbakan'ın katıldığı törenle boğaz suyu basıldı. Erdoğan, sırada Da Vinci Köprüsü ve Haliç'ten Karadeniz'e tren yolu hattı olduğunu açıkladı.

Boğazdan günde 260 bin ton deniz suyu tüneller ve Kağıthane Deresi vasıtasıyla Haliç’e ulaşacak. Haliç’in yeni projesi ise Da Vinci’nin çizdiği köprü.

17 yılda 758 milyon dolar harcanarak temizlenen Haliç ‘te dün ‘tarihi’ bir gün yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katıldığı törenle Haliç’e İstanbul Boğazı’ndan su verilmeye başlandı. Sarıyer Çayırbaşı Sahili’nden alınan deniz suyu, tüneller, terfi istasyonları ve Kâğıthane Deresi yatağı üzerinden Haliç’e ulaştırıldı. Projeyle Haliç’in suyu yılda 3 kez değişmiş olacak. Bu yolla Haliç’te oksijen ve biyolojik çeşitliliğin artması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan, Kâğıthane’de düzenlenen törende, 1995’te su derinliği 52 santimetreye inen Haliç’ten pek çok kişinin umudunu kestiğini, ‘bu işi bildiğini söyleyenler’in Haliç’i ‘toprakla doldurma’yı önerdiğini hatırlattı.

Şu anda ise Haliç’te 48 çeşit balık bulunduğunu ve bu sirkülasyon artıkça buradaki sürecin çok daha farklı hale geleceğini söyleyen Erdoğan, “Neler neye dönüşüyor. Mesele bir aşk, sevda meselesidir. Varsa İstanbul’a sevdanız, varsa bu millete sevdanız, aşkınız, bunların hepsi olur ve oluyor” dedi.

Yeni Haliç’te neler olacak?
Konuşmasında Haliç’teki adacıklara da değinen Erdoğan, ‘Leonardo da Vinci’nin Haliç ile ilgili tarihi köprü projesini de hayata geçireceklerini açıkladı. Erdoğan köprü yapıldığı anda Haliç’in bir tarafından diğer tarafına köprüden yaya olarak geçilebileceğini belirtti. Haliç’e hâkim Pierre Loti Tepesi’nde de kamulaştırma için gecekondu sahipleriyle pazarlıkları bitirdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, Haliç Tersanesi’nin ve Taşkızak Tersanesi’nin müze haline geleceğini, Karadeniz Sahra Demiryolu Hattı, Rami-Eyüp-Sütlüce Teleferiği gibi projelerin Haliç’i dünya çapında bir kültür bölgesi haline getireceğini söyledi.

Haliç yılda 3 kez yenilenecek
Proje için Ayazağa-Sarıyer Çayırbaşı arasında 5 km uzunluğunda tünel yapıldı. Deniz suyu, 21 metre derinlikten pompa ile aktarılacak ve günde 260 bin metreküp boğaz suyu, Haliç’e akacak. Projeyle Haliç’in suyunun yılda 3 kez yenilenmesi hedefleniyor.

Haliç Çevre Koruma Projesi, 1995’te Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde başladı. İlk olarak Haliç’in iki yakasına atıksu toplama kolektörleri ve tünelleri yapıldı. Kirli sular buradan Yenikapı ve Baltalimanı arıtma tesislerine ulaştırılıp oradan Marmara’nın açıklarına basıldı. Haliç temizlenmeye başladı. Sanayi tesisleri kaldırıldı.

1995’te başlatılan projenin toplam maliyeti, 758 milyon doları buldu. Boğaz suyunun terfi istasyonları ve Kâğıthane Deresi aracılığıyla Haliç’e basılmasını içeren son etabın maliyetiyse 44 milyon TL olarak açıklandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın