Ai Weiwei: Sanatım İçin Dövüldüm, Hapsedildim

IFEX, "23 Günde 23 Eylem" takviminin bugünkü sayfasını Çinli sanatçı Ai Weiwei'e ayırdı.

“Sayısız vatandaş, sanatçı, blogger, müzisyen ve gazeteci temel bir insan hakkı olan ifade özgürlüğünü kullandığı için tacize uğradı, tehdit edildi, işkence gördü, korkutuldu, hapsedildi. Son 10 senede en az 500 gazeteci öldürüldü.

“İşlenilen suçların çoğu cezasız kaldı.”

“Uluslararası İfade Özgürlüğü Değişimi: İfade Özgürlüğü için Küresel Ağ”ın (IFEX), 23 Kasım Dünya Cezasızlıkla Mücadele Günü kampanyası “23 Günde 23 Eylem” takviminin bugünkü sayfası Çinli sanatçı Ai Weiwei’e ayrıldı.

Ai Weiwei, Sanatçı, Çin
Ai Weiwei’i, 2008 Beijing Olimpiyatları’nda yaptığı “Kuş Yuvası Stadyumu” tasarımından, Tiananmen Meydanı’na orta parmağını kaldırdığı fotoğraftan ya da hazırladığı Gagngnam Style parodisinden (elinde kelepçelerle dansettiği) tanıyor olabilirsiniz.

Çin’de devlet karşıtlığıyla tanınan Weiwei, 2008’de binlerce çocuğun sağlam olmayan okul binalarının çökmesiyle öldüğü depremin ardından başlattığı “yurttaş soruşturması”yla, yetkililerle yaşadığı sorunlar kuvvetlendi.

Haziran 2009’da Çin hükümeti, Weiwei’in blogunu kapattı. Kısa süre sonra polis şiddetine uğrayan Weiwei beyin kanaması geçirdi. Hastanede yapılan beyin taramasını da bir sanat eserine çevirmeyi ihmal etmedi. Weiwei’yi döven polisler, uyguladıkları şiddetten sorumlu tutulmadı. Weiwei ise geçtiğimiz sene hakkında hiçbir suçlama olmaksızın 81 gün boyunca 24 saat gardiyan gözetiminde bir hücreye hapsedildi.

Ai Weiwei son birkaç ayını, uydurma bir vergi kaçakçılığı suçlaması olduğunu söylediği 2,4 milyon dolarlık vergi borcuyla uğraşarak geçirdi. Polis memurları ona gizlice, bu borcun hükümeti açıkça eleştirdiği için ona bir ceza olarak çıkarıldığını söyledi. Her şeye rağmen, destekçilerinden sosyal medya aracılığıyla 10 günde 1,4 milyon dolar toplayan Weiwei, “Mahkeme salonunda davayı kaybedeceğimiz zaten belliydi. Ama kamuoyunun desteğini kazandık” diyor.

Etrafında 15 gözetleme kamerasıyla yaşamaya alışan Weiwei, son aylarda polisin kendini takip etmeyi bıraktığını söylüyor. Yine de Kuzey Amerika’daki ilk sergisini yapmak için Çin’i terk edemedi, çünkü pasaport çıkarmasına izin verilmiyor.

Weiwei Çin medyasından da yavaş yavaş silinmeye başladı. Çin’den internete bağlanıp “Ai Weiwei” kelimesini arattığınızda, karşınıza hiçbir sonuç çıkmıyor.

Hayatı pahasına olsa da devletle mücadelesine devam etmesinin sebebi sorulduğunda şöyle cevaplıyor: “Eğer sanatçılar insanlık onuru ve insan haklarından bahsedemeyecekse, bunu başka kim yapoacak ki?”

Etiketler

Bir yanıt yazın