Kadir Topbaş’tan “Göztepe Camisi” Açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Göztepe Camii konusunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş “Danıştay’ın verdiği kararın gereği yerine getiriliyor. Kadıköy Belediyesi camii için başka bir yer teklif etmek istiyor. Bu teklif İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelir ve uygun görülürse söz konusu alan ibadet yeri olarak belirlenebilir” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Göztepe Camii konusunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Topbaş, “Planın Danıştay kararına uygun hale getirilmesi gerekiyordu, meclisimiz bunun kararını dün itibariyle vermiştir” dedi. Topbaş, daha önce dini tesis alanı olarak öngörülen planın mahkeme kararıyla iptal edildiğini ancak Danıştay’ın 2011 yılında aldığı kararla bu iptal kararının bozulduğunu hatırlattı. Danıştay’ın kararında Göztepe Camii’nin bir ihtiyaç olarak görüldüğüne dikkat çeken Topbaş, Kadıköy Belediyesi’nin “cami için başka bir yer teklifi” ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile görüştüğünü açıklayan Başkan Topbaş, Göztepe’de camii yapılacak alan konusunda “Kadıköy Belediyesi başka bir yer teklif etmek istiyor, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi bu teklifi değerlendirecek, önemli olan bir ihtiyacın giderilmesidir, bunun bir gerginlik konusu olmasını istemiyoruz” dedi.

DANIŞTAY KARARI: Danıştay 6. Dairesi’nin 01.06.2011 tarih, 2009/9993 E., 2011/2007 K. sayılı kararı ile

“…700, 1000 ve 1400 metre mesafede olan ve toplam 1500 kişiyi geçmeyen mevcut camiler, planlanan dava konusu Dini Tesis Alanının yürüme mesafesi içinde kabul edilemeyeceği gibi, plan bütününde Göztepe ve Sahil Parklarının büyüklüğü ve nüfus yoğunluğu birlikte değerlendirildiğinde, kişi başına 6-7 m2’ye ulaşan yeşil alana oranla, kişi başına 0,1 (0,2) m2 Dini Tesis Alanı oranının Yönetmelikte öngörülen 0,5 m2 oranının çok altında ve söz konusu alanın toplam yeşil alan içindeki payının da %0,05 (binde beş) olması karşısında sosyal donatı alanı niteliğini muhafaza eden, sadece %35’i yapı, geri kalan %65’i açık alan-bahçe olarak planlanan taşınmazın belli bir kısmının bölgede yetersiz kaldığı için ihtiyaç duyulduğu tartışmasız olan ve kamu yararının somut bir biçimde belirginleştiği ek trafik yükü ve ulaşım sorunu oluşturmayacak şekilde başka bir sosyal donatı fonksiyonu verilmesine ilişkin plan değişikliğini, yeşile alanların miktarlarının azaltılması şeklinde değerlendirmek mümkün bulunmamaktadır. Bu durumda, 2978 ada, 74 sayılı parselin 2.500 m2’lik kısmında dini tesis alanı oluşturulmasına ilişkin dava konusu işlemde, bölgenin ihtiyaçlarına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırılık bulunmamaktadır.” denilerek İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nin 29.12.2006 tarih, 2005/2765 E., 2006/3208 K. sayılı kararının bozulmasına karar verilmiştir.

İBB MECLİSİ’NİN KARARI: 23.11.2012 tarihli meclis kararı ile özetle “Danıştay kararı ile söz konusu alanı dini tesis alanı ve park alanı olarak düzenleyen 19.09.2005 tarihli 1/5000 ölçekli planın yürürlükte olduğu ve daha önceden iptal kararları doğrultusunda hazırlanan plana gerek olmadığı” sonucuna varılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın