Haliç’e karşı çürüyor!

Mimar Sinan'ın Balat'ta inşa ettiği Ayakapı Hamamı, bakımsızlıktan harabeye dönmüş durumda.

Kubbesinde incir ağaçlarının büyüdüğü hamam, bugünlerde kereste deposu olarak kullanılıyor. Fatih Abdülezel Paşa Caddesi üzerinde bulunan hamama sonradan ilave edilen eklentiler de, bu tarihi eseri tanınmaz hale getirmiş.

Hamamın bugünkü sahibi Hasan Yıldırım, Mimar Sinan’ın tarihi eserinin yıkılmak üzere olduğunu söylüyor. Restore ettirmek için maddi imkana sahip olmadığını belirten Yıldırım, Hamamın her geçen gün biraz daha yıprandığını dile getiriyor. Yıldırım, “Müracaatlarımız ne yazık ki karşılıksız kaldı. Hamamı tek başıma onaracak ekonomik gücüm yok. Bize ağır gelir. Hepimizin isteği bu tarihi yapının günümüze kazandırılmasıdır” diyor. Üç yıl önce hamamı 3 milyon dolara satılığa çıkarttığını ifade eden Yıldırım, “Bu fiyatı belgelere dayanarak çıkarttık. Hamamı satılığa çıkarttığımız için eleştirildik. Keşke bağışlayabilecek gücüm olsa da bağışlasam, ama yok. Sonuçta bu tapu, satın alınarak elimize geçti. Tapuyu bir yerlerden almadık” şeklinde konuştu.

AYAKAPI HAMAMI’NIN TARİHİ

TARİHİ hamam, II. Selim’in eşi Nurbanu Valide Sultan tarafından 1582 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmış ve 1930’lara kadar da hamam olarak kullanılmış. Hamam tarih boyunca “Çıfıt Hamamı”, “Valide Sultan Hamamı”, “Havuzlu Hamam”, “Yenikapı Hamamı” gibi isimlerle anılmış. 1997 yılında ise, Mimar Sinan’a ait olduğu anlaşılmış ve tescillenmiş. Sadece erkeklerin kullanabileceği şekilde tasarlanan hamam, Yahudi inancındaki durgun suda banyo yapma geleneğinden hareketle içinde “çıfıt batağı” denilen özel bir havuza da sahip. Dış duvarları kesme taş ve tuğladan yapılan hamamın soyunmalık kısmının üzeri ise kubbe ile örtülmüş. Kubbe üstünde şu anda bulunmayan bir aydınlık fenerinin olduğu söyleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın