Sanat Bahçesi

Polonyalı ofis Ingarden&Ewy, Krakow'da 19. yüzyılda manej olarak kullanılan bir alan üzerine tiyatro ve kütüphane binası tasarladı.

Malopolska Garden of Arts (MGA-Malopolska Sanat Bahçesi), buradaki eski bir yapıyı atölye olarak kullanan iki kurumu Malopolska Voivodeship Kütüphanesi ve Juliusz Tiyatrosu’nu birleştiren bir tasarım.

Mimarlar Krzysztof Ingarden ve Jacek Ewý, varolan bu eski yapıyı bir T-plan şeması oluşturacak şekilde genişletti ve yapıyı kilden kısa dikey şeritlerle çevrelenen cam bir perde duvar örtüyor. Bu dikey çizgili kaplama, çevre yapıların düzensiz görüntülerini yansıtan, eşit olmayan profillerle tasarlandı. Ingarden bu durumu, hem bağlamına gönderme yapan hem de ondan net bir şekilde ayrışan bir tasarım, dahası “benzetme ve soyutlama” oyunu oynayan bir bina olarak tarif ediyor.

T-plan şemasının batı kanadını kütüphane oluştururken; tek bir akça ağaç, banklar ve bitki tarhları ile bezenmiş geniş iç bahçe ve tiyatro binası da planın kuzey-güney kanadında uzanmakta. Bir kısmı iskelet sistem çatı ile örtünen tiyatro bölümü, “sahne girişini sokağa taşıma” prensibi ile tasarlanmış. Dolayısıyla bu bölüm, tiyatro, sinema, kafe ve diğer tüm etkinliklerin ziyaretçilerine açık. Kütüphane kısmının ise kendine ait bir girişi ve yaya yoluna bakan yönde üç kat boyunca okuma ve çalışma alanları mevcut.

MGA projesi Ingarden&Ewy ofisinin 2005 yılında girdiği yarışma ile tasarlandı ve geçtiğimiz aylarda inşaatı tamamlanan bina kullanıma açıldı. Ofis, bu ödülün yanı sıra, Krakow mimarlığına önemli bir katkı sağladıkları gerekçesiyle 2012 Janusz Bogdanowski Ödülü’ne de layık görüldü.

Etiketler

Bir yanıt yazın