Kamu arazileri Diyanet’e tahsis ediliyor

Diyarbakır'da kamu bina ve arazileri dinci vakıflara değerinin kat bekat altında kiraya veriliyor.

Son olarak Karayolları 9. Genel Müdürlüğü idare binası, lojman ve arazinin içinde bulunduğu arazi cami yapılmak üzere Diyarbakır İl Müftülüğü’ne verildi.

Diyarbakır’da Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü idare binası, lojman ve arazilerinin de içinde bulunduğu arazinin 28.500 dönümlük bölümü cami yapımı için Diyarbakır İl Müftülüğü’ne verildi. Milli Emlak Komisyonu tarafından 80 milyon 796 bin 866 TL değer biçilen bina ve müştemilatı, aylık 400 TL’ye kiraya verildi.

İl Müftülüğünün hazırladığı rapor doğrultusunda, Diyarbakır’da yapılması planlanan Türkiye’nin en büyük cami projesi olacağı konuşulurken külliye için 30 dönümlük yer tahsis edildi. Caminin İstanbul Çamlıca camisini yapan ekip tarafından yapılabileceği belirtildi.

1950 yılından beri Diyarbakır başta olmak üzere bölge illerine hizmet veren Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü’nün bina ve arazileri için oluşturulan Kıymet Takdir Raporu’nda arazi üzerindeki taşınmaz müştemilatın bedelinin 9 milyon 547 bin 866 bin TL olduğu, arsa bedelinin ise 71 milyon 250 bin TL olduğu kaydedildi.

Karayolları arazisi cami için tahsis edildi
Kıymet Takdir Raporu’nda halen Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü olarak kullanılan Yenişehir İlçesi 491 ada 5 nolu taşınmazın 28.500 metrekarelik kısmında cami inşaatı yapılması için Diyarbakır İl Müftülüğü’ne verilmesinin düşünüldüğü kaydedilerek şunlara yer verildi:”İlgili taşınmazın cami inşaatı için verilmesi düşünülen kısmının Kıymet Takdirinin yapılmasına yönelik 16.10.2012 tarih ve 397/14 sayılı olur ile Kıymet Takdir Komisyonu oluşturulmuştur. İlgili taşınmasın arza bedeli için yapılan resmi yazışmalar sonucu Diyarbakır Milli Emlak Müdürlüğü’nün Yenişehir İlçesi’nde 492 ada 12 nolu parsel için belirlediği 2.500 TL metrekare değeri emsal olarak alınmıştır.”

Yaklaşık 81 milyon TL değer biçilen Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü arazi ve binalarının 49 yıllığına aylık 400 TL’ye kiralandığı öğrenilirken, arazi üzerinde cami yapılmasının ardından, sadece Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün idare binası dışındaki arazi ve müştemilatın Diyanet İşleri Başkanlığı tasarrufunda olacağı öğrenildi.

Cami için istenilen yer verildi
İl Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş Türkiye’nin en büyük camisi olacağı iddia edilen caminin yapımına ilişkin şöyle konuşmuştu:”Ortadoğu’nun merkezi olan Diyarbakır’ın ağırlığına uygun bir cami ve külliye yapılması için Müftülük olarak hazırladığımız raporumuz, Diyanet İşleri Başkanlığımıza sunduk. Başkanlığımız da konuyu Başbakanlığa taşıdı. Bunun üzerine Diyarbakır’da yer arayışına girdik. Belirlenen bir iki alternatif yer var. Bunların içinde Karayolları 9. bölge Müdürlüğü’de var. Aynı zamanda Atatürk Stadyumu da alternatiflerden birisidir. 1 ay içinde cami için belirlenen alternatif yerlerden biri netleşecektir. Ancak bize neresi verilirse, tabi bizim öne sürdüğümüz talebimizin şartlarına uygun yer verilirse orada çalışma yapacağız.”

İstenilen arazi verilirken cami için tahsis edilen yer Diyarbakır’ın kentsel olarak önemli bir bölgesinde yer alıyor.

Diyarbakır’a yapılması planlanan cami ise yine Başbakan’ın onayı ile başlatılan cami projelerinden. İl Müftüsü Erdoğmuş camiyi yapma kararlarını, “Bu raporu daha sonra Diyanet İşleri Başkanımızla paylaştık. Ardından sayın Başbakanımız Diyarbakır’daki ziyaretinde, yeni stadyum yapılacağı müjdesini verdi, arkasından da Diyarbakır’da on binlerin aynı anda namaz kılacağı bir cami yapılacağını söyledi” sözleriyle duyurmuştu.

ANF’de yer alan bir habere göre Diyarbakır’da değeri milyon TL’lerle ölçülen ve kentin en işlek semtlerinde bulunan Devlet Su İşleri (DSİ) ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) binaları da Gülen cemaatine yakın bazı vakıf ve derneklere kiralandı.

DSİ Bölge Müdürlüğü’nün yeri kiralandı
DSİ 10. Bölge Müdürlüğü’nün Yenişehir ilçesinde bulunan ve değeri milyon TL’lerle ifade edilen kompleks, üniversite idare binası ve lojman olarak kullanılması için kiralandı.

Yenişehir ilçesinde bulunan MİT binası ise İlim Yayma Vakfı’na verildi. İlim Yayma Vakfı’na 49 yıllığına kiralanan MİT eski binasında kız ve erkek öğrenci yurdu yapılması için hazırlıklar yapılıyor.

Yenişehir ilçesinde bulunan DSİ kompleksinin İpek Vakfı’na devri için hükümetin onayı ardından DSİ kompleksinin içinde bulunan misafirhane, lojmanlar ve idare binalarının da İpek Vakfı bünyesinde üniversite veya kolej olarak kullanılması bekleniyor.

Haberde İpek Vakfı’nın Gülen cemaatine yakın olduğu kaydedilirken, 1954 yılından bu yana hizmet veren DSİ 10. Bölge Müdürlüğü’nün, Diyarbakır-Ergani karayolu üzerinde yeni yapılan binasına taşındığı ifade edildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın