Taksim Cami Projesi’nde revizyon

Projenin mimarı Ahmet Vefik Alp, Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in bazı önerileri olduğunu belirterek, 'Revizyon üzerinde çalışıyoruz' dedi.

Taksim Cami Projesi’yle ilgili hummalı çalışma sürüyor. Bölgede, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kiraya verilen işyerlerine tahliye tebligatları ulaşmaya başladı. Taksim Maksemi’nin (Tarihi Su Deposu) arkasındaki otopark da işletmeye kapatıldı.

‘Taksim Cumhuriyet Camii & Dinler Müzesi Projesi’ kabul edilen kentbilimci ve yüksek mimar Prof. Ahmet Vefik Alp ise eseriyle ilgili revizyon çalışmasına başladı. İşte o detaylar…

Yeniden Yorumlanıyor

Kulislerde Başbakan’ın 7 katı zemin altında, 17 bin metrekare kapalı alanı içeren projeyi ‘Fazla modern’ bulduğu iddia ediliyor. Erdoğan’ın tercihinin, yeni projenin klasik cami izlerini taşıması yönünde olduğu öğrenildi. Bunun
üzerine Taksim Cami Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Emekli Tuğgeneral Mehdi Sungur, Başbakan’a hitaben bir mektup gönderdi. İstenirse Ahmet Vefik Alp’in eser üzerinde değişiklikler yapabileceğini ifade etti. Proje üzerinde çalışmaya başlayan Alp’in yeni yorumunun yaklaşık bir ay sonra ortaya çıkacağı öğrenildi.

İstimlak Çalışması Sürüyor

Vakfın Genel Sekreteri Mustafa İmamoğlu, projeye ilgili şu bilgileri verdi: Hukuksal ve teknik herhangi bir engel yok. Projemiz Sayın Başbakanımızın önünde. Caminin yapılacağı bölgedeki istimlak çalışmaları sürüyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce kiraya verilen dükkanlara boşaltılması için tebligatlar gönderildi. Orada bir otopark vardı o da kapatıldı. Gelişmeleri bekliyoruz.

Diyanet’in Görüşünü Aldık 

Projenin mimarı Ahmet Vefik Alp, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez’le görüştüğünü belirterek, ekledi: Sayın Görmez’in minarenin bitimindeki hilaller ve serbest çubukların dağılımı konusunda önerileri oldu. Orada 4 küçük hilal halifeleri, büyük hilal ise İslam dini ve kültürünü simgeliyordu. Sayın Görmez minare bitişinin daha toplu tasarlanması noktasında görüşünü ifade etti. Bu değişikliklerin yanı sıra eserin klasik cami kopyası olmayan ancak içinde klasik Osmanlı cami mimarisinden yorumlar barındıran revizyonlar üzerinde çalışmalarımız sürüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın