Saraçoğlu riskli değildir

Başkent dayanışması – Ben Ankara bileşenleri Saraçoğlu için eylem yaptı.

Bileşenler, Mimarlar Odası Önü’nde buluşarak, Saraçoğlu Mahallesi’ne yürüdü. Grup üyeleri, metro alt geçidinden Güvenpark’a, oradan da kumrulara geçti. Saraçoğlu Mahallesi sakinleriyle 95. Cadde’de buluştu. Grubu Namık Kemal Mahallesi Muhtarı Reyhan Altıntaş ve mahalle sakinleri karşıladı. “Saraçoğlu bizimdir, riskli değildir” sloganı atan gruba mahalle sakinleri de evlerinden ışıkları açıp kapatarak destek verdi.

Grup adına açıklamayı Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan okudu. Saraçoğlu Mahallesi’nin 1944 yılında kurularak bugüne değin gelen bir kültürel miras olduğu vurgulanan açıklamada; “Alman Mimar Paul Bonatz tarafından tasarlanan mahalle kurulduğu yıldan bu yana kent merkezinde bir mahalle yaşamı, mimarlık kültürü, komşuluk ilişkileri ile merkezin en insancıl alanlarını oluşturdu ve oluşturmaya devam ediyor. 1993 yılında Saraçoğlu Mahallesi Kentsel Sit olarak tescillendi, sit alanı içerisinde yer alan tüm yapılar tek tek tescil edildi, mahalle tümüyle korunurken çınar ve kestane ağaçları anıt ağaç olarak korumaya alındı. Yani Saraçoğlu Mahallesi çevresiyle, yapılarıyla, ağaçlarıyla sokaklarıyla, yaşanmışlıklarıyla gelecek kuşaklara aktaracağımız bir kültürel miras olarak bize ait bir varlık” ifadelerine yer verildi.

Candan, “Saraçoğlu Mahallesi yıkım tehdidi ve ranta teslim edilme ile karşı karşıyadır. Yöneticilerin yıkmayacağız söylemleri kaygılarımızı gidermiyor inanıyoruz ama güvenmiyoruz. Çünkü biz bir gecede yıkılan Havagazı Fabrikası’nı biliyoruz. Çünkü biz, bize emanet edilen Atatürk Orman Çiftliği’ndeki talanı biliyoruz. Çünkü biz, Akün ve Şinasi sahnesindeki yaşam alanlarımızın nasıl çalınmak istendiğini biliyoruz. Onun için kaygılanıyoruz. Güvenmiyoruz. Hükümete bir kez daha sesleniyoruz. Önce deprem bölgesindeki sorumluluklarınızı yerine getirin. Saraçoğlu Mahallesi riskli alan değildir, afet riski altında değildir… Riskli alan kararınızı geri çekin. Kent Merkezin de Saraçoğlu Mahallesi’ne yönelik bir dönüşüm yaşanacaksa, bu katılımcı bir yöntemle herkesin sözüyle gerçekleşir. Bu katılımcı sürecin muhatapları bellidir. Saraçoğlu Mahallesi’nde yaşayanlar, bu kentte yaşayanlar, meslek örgütleri sivil toplum örgütlerinin katılımıyla katılımcı bir sürecin inşası zorunluluktur. Saraçoğlu’nun geleceği bizim geleceğimizdir. Finans Merkezi’ne, ticari merkezlere, ranta kurban edilemez… Saraçoğlu Mahallesi’ne yönelik ranta kurban edilecek her türlü girişimin karşısında olacağımızı, bir kez daha ilan ediyoruz.” Sözlerine yer verildi.

Yapılan açıklamanın ardından söz alan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan: “Saraçoğlu Mahallesi kent merkezinde önemli bir alandır, mahalleli yapılmak istenen uygulamalar karşısında dava açmak istiyor ama yürütmeyi durdurma kararı alınamıyor. Afet yasası insan haklarına aykırı bir uygulamadır. Burası Cumhuriyet dönemi mimarisi açıdan önemli bir değerdir. Bölgeyi ticarileştirmeye çalışıyorlar, gelin yarışmaya açalım dedik, katılımcı bir modelle değer katabileceğimizi söyledik ama yanaşmıyorlar, Saraçoğlu mahallesinin ranta teslim edilmesine izin vermeyeceğiz.” Şeklinde konuştu.

Hakkan’ın ardından söz alan Başkent dayanışması bileşenlerinden KORDER temsilcisi Nevin Apaydın: ” Kamu çalışanlarının oturduğu alanları satışa çıkarıyorlar, bugün Saraçoğlu Mahallesi’ni riskli alan ilan ettiler, yarın başka bir yeri riskli alan ilan edebilirler, Subayevleri’ni de riskli alan ilan edebilirler.”

Tezcan Karakuş Candan, mahalleliye seslenerek: “Sayımızın azlığına bakmayın, bardağı taşıran da bir damldır, bardağı taşıran damlalarız, bu bardak eninde sonunda taşacak. Saraçoğlu kültürel mirasımızdır, çocuklarımızdan alınmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Başkent Dayanışması – Ben Ankara bileşenleri Saraçoğlu’nda açıklamayı yaptıktan sonra, Mimarlar Odası önüne tekrar yürüyüş geçti. Mimarlar Odası önünde eylemi sonlandıran grup olaysız dağıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın