“Gökyüzüne Açılan Kutu”

Alberto Campo Baeza'nın, Pablo Fernández Lorenzo, Pablo Redondo Díez, Alfonso González Gaisán ve Francisco Blanco Velasco’nun katkılarıyla Junta Castilla León için Zamora'da bir ofis tasarladı.

Yüksek duvarları, bölgenin yerleşimine uygun olarak, Zamora Katedrali’nin taşlarının aynısıyla inşa edilen ofis binası gökyüzüne açılan kutu gibi. Böylelikle yapraklarla kaplı ağaçları, kokulu bitki ve çiçekleri hem dikip hem de korunabileceğimiz gizli bahçe yapılmış.

Ofis, projenin tasarım kriterlerini şu şekilde özetiyor:

“Katedrali, manzarayı ve etraftaki yapıları çevreleyen bu taş duvarlarda açıklıklar da meydana getiriyoruz. Böylelikle yeşilliklerle kaplı bu bahçeyi, bahçenin içinde çalışan kişiyi görebilme imkanı verecek şekilde, şeffaf cam bir kutu gibi inşa etmiş oluyoruz.

Taş duvarı ele aldığımızda, tıpkı Katedral’de olduğu gibi, nitelik ve boyutlarının taşın gücünü göstermek için hesaplandığını görüyoruz. Aynı taşın tasarının gücüne vurgu yapan daha kalın ve büyük boyutlardaki hali…

İnşanın kendine baktığımızda, camla kaplı ve mükemmel şekilde kontrol altına alınmış yüzeyin yapım sistemi içinde maksimum basitlikte düşünüldüğünü görüyoruz. Yüzey, hava şartlarına bağlı olarak etkin bir şekilde çalışıyor. Kışın ısıyı tutabiliyor (sera etkisi), aynı zamanda yazın ısıyı dışarı atabiliyor ve binayı koruyor (havalandırma yüzeyi).

Harika bir bahçenin ortasına yerleştirilmiş bu yapı; kristal bir kutuyu barındıran, onu koruyan ve ona güç katan gökyüzüne açılan taştan bir kutu adeta.”

Etiketler

Bir yanıt yazın