Playboy Mimarlığı

Cinsellik, mimarlık ve tasarım arasındaki bağlantı ne?

Playboy mimarlığı üzerine düzenlenen bir sergi, ünlü erkek dergisinin mimari açıdan rolünü araştırdı. Hollanda’nın Maastricht kentinde bulunan NAiM/Bureau-Europa’nın küratörleri, Princeton Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nün profesörlerinden, Mimarlık ve Medya programının kurucusu olan Beatriz Colomina ile birlikte hanımefendinin araştırmalarını baz alarak geçtiğimiz 3 yıl boyunca üzerinde çalıştığı bu ilişkilere yoğunlaştılar.

Bu sergi Playboy’un fantezi dünyasında kentlerin, binaların, iç mekanların, mobilyaların ve ürünlerin her zaman önemli bir rol oynadığını kanıtlıyor. Tüm dünyanın saygı duyduğu Hugh Hefner 1952 yılında Playboy’u ilk kez yayınladığından bu yana derginin erotik özellikleri Frank Lloyd Wright, Mies van der Rohe, Buckminster Fuller, Moshe Safdie ve Paolo Soleri’nin beğenilerini içerik olarak aldı.

Colomina’nın programının belirttiği gibi, “cinsel devrim ve mimari devrim birbirinden ayrılamaz.” Bu sergi Playboy’un mimarlık ve tasarım etkisiyle erkekliği nasıl şekillendirdiğini ortaya koyuyor.

Aynı zamanda bu sergi, Amerikan erkeklerinin yeni cinsel ve tüketici kimliğinin şekillendirilmesine mimarinin nasıl katkıda bulunduğunu ve mimari zevkin baştan çıkarma sanatında başarılı olmak için nasıl kritik bir durum haline geldiğini gösteriyor.

Playboy’da yer alan mimarlar ve mimarinin olağanüstü kalitesi sayesinde dergi edebiyat, siyaset, sanat, yaşam tarzı, tasarım ve moda ile ilgili halka, özellikle de Amerikalı erkeklerini bilgilendirmek için önemli bir rol oynadı. Playboy mimarisinin değişen doğasına bakılınca derginin projelerinin 1950’lerin ortalarından 1970’lerin sonlarına kadar nasıl değiştiğini anlamak hem kolaylaşıyor hem de Playboy’un ideal dünyasının Amerika’nın ulusal kimliğini içine yerleşmiş olan bir gerçeklik haline nasıl geldiğini ve büyük bir küresel etkisini de açığa çıkarıyor.

Beatriz Colomina Hakkında

Beatriz Colomina, Princeton Üniversitesi’nde Medya ve Modernite programının kurucusu olan bir mimarlık tarihçisi. 1992’de Cinsellik ve Mekan, 1996 Mimarlığın Cinselliği’ ve 2007’de Ev Yaşamı Savaşı kitaplarını da yazdı.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın