“Yeşil Çatı” Kavramının Farklı Bir Yorumu

Raethian Alpleri'nin yemyeşil yamaçlarında yer alan terkedilmiş bir kulübe, "yeşil çatı" kavramına yeni bir anlam getirecek şekilde yenilendi.

İtalyan mimarlık firması “Act Romegialli” tarafından tasarlanan “Yeşil Kutu”yu yapısal olarak, korunmuş taş sütunların dışında yer alan ince metal elemanlar yerine, yapının büyük çoğunluğunu örten bitkilerin oluşturduğu yeşil katmana göre sınıflandırmak daha uygun olacak gibi gözüküyor. Yapının çevresini saran bitkilerin ilk katmanı için, üst katmanda yer alan daha hafif şerbetçi otu ve “clematis tangutica” gibi bitkilere bir destek ağı oluşturmak adına hanımeli ve çoban değneği bitkileri seçilmiş. Yatay düzlemde ise tüm yıl boyunca çiçeklenmeyi garantilemek adına çok yıllık bitkiler sıralanmış.

Orman ile bütünleşen, yeniden işlevlendirilmiş yapının basit bir yemek ve toplanma alanından oluşan iç hacmi, cephede yer alan yeşil katmanın oluşturduğu doğal bir gölgeliğe sahip. Yapıda kullanılan suni ham malzemeler, doğal olanla uyum içinde yer alıyor. Yemek alanı ile bütünleşen galvenize çelikten yapılmış ince mutfak tezgahı, gerekli malzeme ve gereçleri saklamaya olanak sağlayan depolama hacimlerine sahip. Geri dönüşümlü, geniş ahşap döşemeler ise zeminde, orijinal taş cephede sonlanan gri beton duvar ile buluşuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın