‘Asıl Süleymaniye Camii için üzülün’

Minareleri arasına binalar giren Sultanahmet Camii’ne mi yanarsın, metal kuleler ve kablolarla perdelenen Süleymaniye Camii’ ne mi yanarsın?

‘Kanuni’nin, Mimar Sinan’ ın, Sultan Ahmed’in, Mimar Sedefkar Mehmed Ağa’nın kemikleri sızlamıyor mu şimdi?

İstanbul’un siluetine, ufuk çizgisine limon sıkan Zeytinburnu kulelerinin gözden kaçmış olmasını belki bazıları affedebilir. Ancak Süleymaniye’nin bağrına iki kazık çakılmasını ne kimse, ne de tarih affeder.

Bu köprüye daha proje aşamasında UNESCO karşı çıkmıştı. Her nedense oradan gelen raporlar yumuşatıldı.

Değiştirmek Mümkün

Zeytinburnu’nda özel mülkiyet var. Belki yargıyı zorlar veya yasa çıkartır, çözebilirsiniz. Bu sıkıntılı olabilir!

Haliç’te ise ipler bizde. Belki biraz zarar yazacak, ancak gelin Haliç Metro Köprüsü projesini değiştiriniz. Ben olsam tüm kültürlerin ve ecdadımız Osmanlı’nın bize emaneti Altın Boynuz’u ve muhteşem Süleymaniye Camii’ni yatay bir metal yapı ile rahatsız etmek istemezdim. Sayın Başbakan’ım, Siz Asıl Süleymaniye Camii’ne Üzülmelisiniz.

Yukarıdaki sözlerin sahibi beş ay önce Çevre ve Şehircilik Şûrası Danışma Kurulu Başkanlığı’na atanan Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp. Aslında Alp, aynı uyarıyı aylar önce Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a da yaptı ama; bu kez durum farklı. Çünkü; Alp’e Danışma Kurulu Başkanı olarak verilen görev; “Çevre ve şehircilik alanlarında stratejiler geliştirmek, rapor sunmak.”

Bakalım sonuç değişecek mi?

İşte ABD Mimarlar Birliği toplantısına katılmak üzere Lyon’da bulunan Alp’in düşünceleri: “Bazı şeyleri değiştirebiliriz diye umutlanmıştım. Beş ay geçti bir araya bile gelmedik. Bir şeyler yazıyorum dinleyen yok. Artık ümidim kalmadı.”

Etiketler

Bir yanıt yazın