Bir Mahalle Kültürünün Yok Edilişinin Tanıklığı

Üç fotoğrafçının, Güner, Ulusoy ve Özge'nin Tarlabaşı’ndaki kentsel dönüşüme ve insanların hayatlarındaki etkilerine odaklandığı “Tarlabaşı: Dönüşümün Kıyısında” sergisi Galata Fotoğrafhanesi’nde açılıyor.

İstanbul’da yaşanan kentsel dönüşümün insanların hayatlarına etkisi “Tarlabaşı: Dönüşümün Kıyısında” adlı sergide gözler önüne seriliyor.

Jivan Güner, Meltem Ulusoy ve Sedef Özge’nin fotoğrafları İstanbul’u ve İstanbulluların hayatını altüst eden kentsel dönüşüm hareketinin Tarlabaşı’nda sebep olduğu büyük yıkıma odaklanıyor.

Hüznün ve yıkımın belgesi

Güner, Ulusoy ve Özge geçtiğimiz yıl, üç ay boyunca,  alüminyum perdeler Tarlabaşı sokaklarını kaplamaya henüz başlarken, binalar tamamen yıkılmadan önce mahalleyi fotoğrafladı. Mahallede yaşayanlarla yakın ilişkiler kurarak yıkım alanının dışındaki canlı mahalle yaşamını ve boşaltılan binaların bulunduğu sokaklardaki hüzün ve yıkımı belgeledi.

İki bölümden oluşan serginin ilk bölümünde Tarlabaşı’ndaki hayat ve yıkım faaliyetlerinin sonuçları; ikinci bölümde ise Tarlabaşı Bulvarı’ndaki Minik Bar’ın sıradan, gündelik hayatı yer alıyor.

Tarlabaşı’nda bölgede yaşayanların çoğu tahliye sürecinde evsiz kaldı ve eskisinden daha zor koşullarda yaşamaya başladı. Minik Bar ise Tarlabaşı’nda çalışan seks işçilerinin müşterileriyle buluşmak için ve kendilerinin de biraz eğlenmek için kullandığı bir bardı. İşletmecisi, müdavimleri, canlı müziğiyle her zaman renkli simaların uğrak yeri olan Minik Bar Tarlabaşı kentsel dönüşüm projesi kapsamında kapatılıp boşaltıldı. 

Sergi 27 Nisan-25 Mayıs tarihleri arasında Galata Fotoğrafhanesi’ndeki Fotoğraf Vakfı Galerisi’nde görülebilecek.

Haber resmi 1: Tarlabaşı / Sedef Özge’nin fotoğrafından detay.

Haber resmi 2: Minik Bar / Meltem Ulusoy’un fotoğrafından detay.

Etiketler

Bir yanıt yazın