Tarihi “Uzun Köprü” Restore Edilecek

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde Ergene Nehri üzerinde bulunan dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliği taşıyan tarihi "Uzun Köprü" restore edilecek.

Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, yaptığı yazılı açıklamada, Karayolları Genel Müdürlüğü’nden bir heyetin kendisini ziyaret ettiğini belirtti.

Karayolları Genel Müdürlüğünün, köprünün restorasyonu için proje hazırladığını aktaran İşbilen, “Hazırlanan proje, Karayolları tarafından Anıtlar Kurulu’na sunulacak. Kabul edilmesinin ardından da ihale süreci başlayacak. Restorasyon sürecinin 3 yıl sürmesi bekleniyor. Biz de belediye olarak her türlü desteği vereceğiz. Tarihi eserlere her zaman değer veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Köprünün tarihçesi

“Uzun Köprü”, Edirne’de Ergene Nehri üzerinde Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliği taşıyor.

İlçeye ismini veren ve eski adı Ergene Köprüsü olan köprü, 1426-1443 yılında Osmanlı Padişahı 2. Murat tarafından dönemin başmimarı Müslihiddin’e yaptırıldı. 174 kemeri bulunan köprü, 1392 metre uzunluğunda, 6,80 metre genişliğinde. Osmanlı’nın, Balkanlar’a yapacağı fetihlerde doğal engel olarak karşısına çıkan Ergene Nehri’ni aşmak için kurulan köprü, Türk ordusunun akınlarını kışın da sürdürebilmesini sağladı.  En son 1963’te onarıldığı belirtilen köprünün restore edilerek ömrünün uzatılması hedefleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın