“Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor”un Konuğu Uğur Tanyeli’ydi

"Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor" başlığı altında, her ay mimar Celal Abdi Güzer'in moderatörlüğünde bir sohbet programı düzenleniyor.

“Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor”un bu bölümündeki konuğu Uğur Tanyeli oldu. Celal Abdi Güzer’in Tanyeli ile yaptığı söyleşiyi aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Etiketler

2 yorum

  • oguzcan-aksel says:

    Konuşmada, uluslararası mimarların Türkiye’ye “gelmemesinin” olumlu bulunması hakkındaki görüşün, 21. yüzyılın ilk 10 yılının geride bırakıldığı bir zaman diliminde, dünyaya açılan ve açılması istenen bir ülkede, mimarlık adına sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Elbette birincil olarak istenen, ülkedeki mimarların desteklenmesi ve pazarda yer bulmalarıdır. Ama bu, “uluslararası, yabancı” mimarların Türkiye’de proje “üretmemesini” olumlu bulmayı gerektirmez. Burada sorulacak sorular önemli; yatırımcı, mimari projesi için hangi gerekçelerle uluslararası bir mimari büroyu tercih etmektedir?. Uluslararası mimari büro, ülkedeki mimari hizmetin kalitesine artı değerler sunmakta mıdır? Vb. Hem, bir ölçüye dek rekabet, gelişimi destekleyicidir. ..Bruno Taut döneminden bugüne Türkiye’de ve mimarlığında değişen epey şey var…(Bugün Türkiye’nin içe kapanan siyasi yapısının izdüşümü olarak, mimarlık düşüncesinin de benzer bir eğilim gösterme riskine karşı çok temkinli olmak gerekiyor.)…

  • oguzcan-aksel says:

    Dubai’de gerçekleşen yüksek katlı yapıların teknolojik gelişmeyi temsil etmediği, mimari tartışma yaratmadığı hakkında: 2012 yılında, Ortadoğu mimarlığı hakkında araştırmacı, akademisyen, mimarlar vb. ile birlikte, bir sergi düzenlendi, CHANGE: Architecture and Engineering in the Middle East, 2000-Present. Sergi küratörü Ortadoğu mimarlığı üzerine çalışmalar yapmış bir akademisyendi. Bu etkinliğin içeriği, 2000’den bugüne bölgedeki çağdaş mimarlığın tartışmaya açılması için bir adım gibi görünüyor. Acaba bu etkinlikte, bölgedeki yüksek yapıların teknolojik, mühendislik tekniği açısından artıları ve eksileri ele alınmamış olabilir mi?.

Bir yanıt yazın