Florya Ormanı Yola Kurban!

İstanbul Florya’da Vali Köşkü ile Atatürk Ormanlığı arasında kalan yol genişletme çalışmaları nedeniyle bölgedeki ormanlık alanı yola katma amacıyla onlarca ağaç yerinden sökülerek başka yerlere taşındı.

Florya ormanına yapılan müdahale bununla da sınırlı kalmadı, üç metreye yakın derinlikte orman arazisi kazılarak daha önce ağaçlık olan bölgeye beton atıldı. Yerlerinden sökülen ağaçlar nedeniyle yaklaşık 300 metreden fazla orman alanı bu müdahaleden etkilenmiş oldu. Çevre sakinleri ve uzmanlar, bu tür müdahalelerin ormanların doğal alanlarını ve ekosistemi tamamen bozduğuna dikkat çekiyor. Vatandaşlar, arazideki ağaçların sökülme sebebinin burada yol için ikinci bir şerit yapma amacı taşıdığını söylüyor. Çalışmanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yürütüldüğünü belirten semt sakinleri, Atatürk Ormanlığı arazisine doğru olan kısma doğru yaklaşık 10 metrelik bir şerit karayoluna katılarak ormana büyük zarar verildiğine dikkat çekiyor. Bölgenin kamuya açık en önemli yeşil alanına bu tip bir müdahalenin doğru olmadığını dile getiren semt sakinlerinden Ekrem A., “Önce Akvaryum yapıldı, belki bu bir ihtiyaçtı. Sonra bir büyük alışveriş merkezi, şimdilerde civarda otel ve yeni rezidans alanlarıyla inşaatların yoğunlaşacağını duyuyoruz. Bu kadar insanı bu yollar ve altyapı kaldırmıyor. Ancak yol genişletelim derken, ormanı ve yeşili yok etmenin de gereği yok.” diye konuştu.

Ağaçların kesilmediğini savunan Atatürk Orman Çiftliği yetkilileri, sadece 10 ağacın yerinden sökülüp başka bir yere dikileceğini söylüyor. Ancak dozerle yapılan müdahalenin ortaya çıkardığı manzara Florya ormanında daha şimdiden büyük bir hasara yol açtığı görülüyor. O bölgede oturan Murat Kırkın, araçların yolun dar olması sebebiyle geçişlerde zorluk yaşadığını söyledi. Bazı araçların kaza yaptığını belirten Kırkın, “Yolun genişletilmesi ihtiyaç olabilir. Ancak bu yapılırken ormanımızın zarar görmesini istemeyiz.” dedi.

Projenin İBB Yol Bakım Müdürlüğü’nün yaptığı bir çalışma olduğunu söyleyen Avrupa Yakası Park Bahçeler Müdürlüğü Florya Bölge Şefi Erol Yılmazgil, “İBB Yol Bakım Müdürlüğü’nün yaptığı bir çalışma. Gerekli yerlerden izinler alınmış. Bize sadece bilgi amaçlı bir yazı geldi. Orman Bakanlığı’ndan 25 yıllığına alınan karar doğrultusunda bölgede yol genişletme çalışmaları yapılıyor.” diye konuştu. Yılmazgil, arazide herhangi bir ağaç kesimi yapılmadığını, bazı ağaçların başka bölgelere taşındığını savundu.

Etiketler

Bir yanıt yazın