Ağacın Çevresinde Oyun Alanı

Fuji Anaokulu'nda Tezuka Architects tarafından tasarlanan "Ring Around a Tree" çocuklara özgürlüklerini kazandırıyor.

Yui and Takaharu Tezuka’nın son projeleri “a ring around a tree” projesi. Mimarlar, Fuji Anaokulu’nda en şahsına münhasır projelerinden birini gerçekleştirdiler. Anaokulu ile cadde arasına inşa ettikleri yeni yapı, çocuklara, okul çıkışında servislerini beklerken oynayabilmeleri için bir mekan sunuyor. “Ring Around a Tree”, eliptik merkez alan ile güney girişini Fuji Anaokulu’na bağlayan bir giriş oluşturuyor.

Japon Zelkova Ağacı

Proje, bir Japon Zelkova Ağacı’nın etrafında yukarıya doğru dolanan şeffaf cam bir yapı. Projenin ana elemanı olan bu ağaç her yerde bulunan Zelkova ağacnıdan farklı bir ağaç. 50 yıldan fazla süredir Fuji Anaokulu’nda bulunan Zelkova şiddetli bir tayfun ile yerinden sökülmüş fakat kurtarılarak yeniden dikilmiş. Uzun süredir burada yaşayan semt sakinleri, geçmişte çocukların oynayabildiği tek ağaç olan Zelkova’yı unutmuyor. “Ring Around a Tree” inşaatından Zelkova’nın içinde önce küçük bir ağaç evi inşa edildi. Zelkova, farklı dönemlerde çocuklar için oyun alanı olduğu kadar çocukların yağmurdan ve güneşten korunması için bir sığınak görevi de görüyor.

Bedeni Özgürleştirmek

Tasarlanan alan, anaokulu çocuklarının eğitilmesi için onları klasik dinamiklerden uzak tutuyor. Ludwig Wittgenstein “Philosophical Investigations” isimli kitabında çocukların ve yabancıların dil bilgisine sahip olmadıklarını ve kodlanmış kuralları olduğunu söylüyor. İlk bakışta, bu, hisleri ve bedenleri ile öğrendiklerini gösteriyor. Fuji Anaokulu yöneticileri çocuklara daha fazla özgürlük tanıyabilmek için Tezuko Architects’ten içinde eşya bulunmayan bir mekan tasarlamalarını istediler. Sonuç olarak “Ring Around a Tree” sınırları ortadan kaldıran bir mimari örneği sunuyor.

Standartların Dışında Bir Özel Mekan

Mekan 2 katlı gibi görünüyor fakat birer metrelik yüksekliklerle çocuklar için 6 katlı olarak tasarlanmış. Yalnızca sürünerek girilebilen sıkıştırılmış mekan vücudu bir öğrenme aracı olarak kullanmayı sağlıyor.

 

Korkuluklar ve trabzanlar gibi elemanlar çok ince ve neredeyse görünmez. İç mekan ahşapla, dış mekan ise düştüklerinde çocukların zarar görmemesi için yumuşak kauçuk paspaslarla kaplanmış. Çocuklar mekanın herhangi bir yerinden yukarı çıkıp aşağı inebiliyorlar.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın