Utandıran Parkeler Değişiyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün “Hollanda Kraliçesi’ne gezdirmeye utandım” dediği Selçuklu eseri Gevher Nesibe Medresesi’nin restorasyonu için proje hazırlandı.

Dünyada ilk tıp merkezi olarak bilinen, Selçuklu hükümdarı 2’nci Kılıçarslan’ın kızı Gevher Nesibe Sultan adına kardeşi 1’inci Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılan şifahane ve medrese, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmişti. Ancak hastaların kaldığı odaların zeminine laminant döşenmesi, duvarlarına elektrik kablolarının çekilmesi, eleştiri konusu olmuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül de “Bize yurtdışından misafirler geliyor. Mesela Hollanda Kraliçesi geldi. Kayseri’ye götürdük kendisini. Ama ben Gevher Nesibe’ye götüremedim. Çok mahcup oldum. Yerlerde laminant parke, oysa oranın doğal dokusunu görmesi lazım gelen misafirin. Baktım bu sefer Kayseri de çok bilinçlenmişti. Gevher Nesibe’yi restore etmeye başlamışlar. Laminant parkeleri kaldırmışlar. Çok utanmıştım. O atanın, o ecdanın torunları biz olamayız” demişti.

Müze olacak

Gevher Nesibe Medresesi’nde restorasyon çalışması henüz başlamadı, laminatlar henüz sökülmedi ancak restorasyon için proje hazırlandı. Medresedeki restorasyonun kısa süre içinde başlayacağı bildirildi. Restorasyonun tamamlanmasının ardından da medrese ‘Selçuklu Müzesi’ olarak hizmet verecek. 

1206 yılında yapılan ve hastaların ücretsiz, akıl hastalarının müzikle tedavi edildiği Gevher Nesibe Şifahanesi, Türklerin yaptırdığı 5’inci, aynı zamanda içinde tıp eğitimin verildiği dünyanın ilk tıp merkezi olarak biliniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın