Vali Mutlu: Sadece AKM ve Anıt İçin Oradayız

Vali Mutlu Taksim Meydanı'nda yapılan müdahalenin AKM ve Atatürk anıtındaki pankartların toplanması için olduğunu, Gezi Parkı'na müdahale edilmeyeceğini söylerdi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Taksim Meydanı’na bu sabah yapılan müdahale ile ilgili yaptığı basın açıklamasında “Çalışma AKM ve Atatürk anıtındaki materyalleri kaldırmaya yönelik”, “Gezi Parkı’na müdahale yapılmayacak”, “Gezi Parkı’ndakiler kışkırtıcı tahriklere prim vermemiş olması değerlidir, teşekkür ediyorum” ifadeleri öne çıktı.

“Gezi Parkı’na ve oradakilere müdahale olmayacak”

Vali Mutlu’nun açıklamasından satır başları şu şekilde:

“Bu çalışma Atatürk Kültür Merkezi ve Atatürk anıtındaki bazı materyalleri kaldırmaya yöneliktir. Bu çalışmanın hedefi Taksim Meydanı’na çıkıldığı andan itibaren kamuoyu ile net şekilde paylaşılmış ve hedefleri sınırları, kapsamı doğrultusunda detaylı bilgi paylaşılmıştır.

Bu paylaşımlarda ifade edildiği gibi kesinlikle Gezi Parkı ile ilgili orada bulunan insanlara, gençlere yönelik herhangi bir müdahale olmayacağı, keza bu müdahalenin kapsamında Taksim’e yönelik de herhangi yaklaşım içinde bul ifade ettik.

Şu ana dek gayretlerimizi yoğun şekilde sürdürdük ve gerek Atatürk anıtı gerekse AKM ve etrafında bulunana önemli miktardaki materyaller toplandı.

Bunlar yapılırken herkesin gördüğü gibi emniyet mensupları ile bazı münferit grupların kişisel veya küçük gruplar halinde çatışmaya girmesi bu çerçevede polisle yer yer çatıştığı görüldü. Bunlara gerekli olan müdahale yapıldı.

Bu marjinal grupların şu an itibariyle amaçlamış olduğu daha büyük çapta çatışma yaratma ortamına fırsat verilmedi. Şu anda Taksim Meydanı ve çevresinde sakin bekleyiş içinde.”

“AKM ve Atatürk Anıtı reklam panosuna dönüştürüldü”

“Bu sadece AKM ve Atatürk heykelindeki bu materyallerin yeniden üzerlerine çıkarılarak kuşatılmaması yönünde bir bekleyiştir. Bu bekleyişimizi sürdürmeye devam edeceğiz ve özellikle kamuoyunun bu konu ile ilgili beklentileri ve dileklerinin bu yönde olduğunu takip etmekteyiz.

Gezi Parkı’nda çevreci bir yaklaşım içinde başlatılmış olan bu girişimler netice itibariyle Atatürk heykelimiz ve AKM’ye pek çok legal veya illegal oluşumun reklam panosu haline dönüştürdü. Bu pano milletin gönlünde fevkalade üzüntüye sebep vermekteydi, ülkemizin, İstanbul’un imajına ciddi sıkıntı yaratmaktaydı.

Bunu toplayabilmek, ve bu görüntüyü normalleştirmek amacıyla yaptığımız çalışma tamamlanmıştır.

Bu noktadan itibaren Gezi Parkı’na yönelik hiçbir müdahalenin söz konusu olmadığını ifade ediyorum.”

“Gezi Parkı’ndakilere teşekkür ediyoruz”

“Özellikle gezi parkında kalan gençlerin bu çatışma ortamına çekilmek istenmesi yönünde kışkırtıcı tahrik ve sözlere itibar etmemiş olması ve uyarımız doğrultusunda Gezi Parkı’nda beklemiş olmaları, meydanda polis ile çatışmaya girmek isteyenlere prim vermemiş olmasını anlamalı ve değerli görüyoruz.

Bu yaklaşım ile polisimize yardımda olan bu tutumlarına teşekkürlerimizi paylaşıyorum.

Elbette ülkemizin huzurunu bozmaya çalışan ve her zaman var olan bir takım marjinal gruplar bundan sonra da tahriklerini sürdürmesi mümkün. Kullanmış oldukları sis bombaları molotoflar vasıtasıyla özellikle polisin aşırı gaz kullandığına yönelik imaj yaratarak polise karşı direnişi örgütlemek amaçlı olduklarını biliyoruz. Bu konuda şu anda dek fevkalade dikkatli ve özenli duruş sergilendi.

Bu çalışmada emeği geçen güvenlik birimleri ve bize yardımcı olan tüm sivil duruşları tebrike diyorum. Marjinal grupların bundan sonra yapmaya çalışacağı her türlü provokasyona karşı toplum olarak bilinçli duruşumuzu kenetlenerek sürdürmenin devam etmesini diliyorum.”

“Eli telsizli kişiler eylemci”

“Çatışmalarda ciddi hastanelerde yaralı olan yok; ufak yaralanma söz konusu. Bize karşı eylem yapmaya çalışanlar karşı gözaltı yapıldı. Bunu da sürdürebiliriz.

Piyasada da satılabilen kendi amaçları için kullandıkları muharebe cihazları. Kendi aralarında haberleşmek için bu cihazları temin ettikleri görülüyor. Mücadele ettiklerimizin amaçlarının ne oldukları görülmektedir. Bir sözüm var diyenlerin ötesinde benim telsizim molotofum var diyenlere karşı bir duruşumuz var. Bu telsiz pozları ibretlik pozlardır.

Sosyal medyayı provaktif eylemleri için kullananlar var, bunlara karşı duyarlı olmalıyız. Dikkatli olun bunlar ajitasyon. Böyle kamu görevlisine fırsat verilmez. Bu kişilerin polis olduğu algısını yaratmaya çalışan telsizli polisli kişiler hakkında emniyet gerekli işlemleri yapacak.

Gezi parkına gidebiliriz, o insanlarla temaslarımızı sürüyor. Fevkalade iyi bir duruş sergilediler kendilerini eylemci gruplardan ayırdılar. Polisin duruşuna katkı sundular. Uygun zamanda görüşmek ya da onların bizi ziyaret etmesini sağlayabiliriz. Yeni diyaloglara ihtiyacımız var.”

Etiketler

Bir yanıt yazın