Tarihi Küllüğe, Alçılı Koruma!

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin bahçesinde bulunan 5. yüzyıldan kalma Theodosius Zafer Takının sütun başlıklarındaki doğal oyuklar önce öğrenciler tarafından kültablası olarak kullanıldı, sonra üniversite yönetimi tarafından alçıyla kapatıldı

Tarihi eserlerin çöp tenekesi olarak kullanıldığını fark eden Sanat Tarihi, Arkeoloji ve Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarma bölümü öğrencileri, eserlerin üniversite hocalarının gözetiminde onarılması kararını alarak, Edebiyat Fakültesi Dekanlığı’na bildirdi. Dekanlık tarihi eserlerin üniversite hocalarının gözetiminde okul bünyesindeki laboratuvarda öğrenciler tarafından onarılması kararını kaldı. Ancak bu karar dönem sonuna denk geldi. Öğrenciler yıl sonu sınavlarıyla uğraşırken, dekanlık tarihi eserlerin kültablası olarak kullanılmaması için ilginç bir yöntem geliştirdi ve Theodosius sütun başlıklarındaki oyukları alçıyla doldurup üniversitenin bahçesine geri bıraktı.

Öğrenciler şaşkın

Üniversite öğrencileri alçıyla onarım yöntemi karşısında şaşkın, İÜ Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarma Bölümü öğrencilerinden Emre Kayser “Alçı tarihi eserlere zarar vermez. Ancak arkeoloji, sanat tarihi gibi bölümleri olan bir üniversitenin kendi bahçesinde bulunan tarihi eserleri alçıyla onarmaya çalışması son derece şaşırtıcı bir durum. Kime danışıldı merak ediyoruz” dedi. Dekanlık ise konuyla ilgili sorularımıza yanıt vermedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın