Otoban yapsaydınız!

Nemrut Dağı’na kolay çıkılsın diye kaldırım yapılıyor

Nemrut Dağı’na kolay çıkılsın diye kaldırım taşından yol yapılıyor. Vali Demirtaş, yola ışıklandırma ve kamera da koyacaklarını ve raylı sitem de yapacaklarını söyledi.

Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki yol çalışmaları sonucunda turistler, Nemrut Dağı’na daha kısa sürede ulaşabilecek. Kommagene Kralı Antiochus Theos tarafından MÖ 62 yılında yapılan, “dünyada güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlendiği yer” olarak bilinen, devasa heykellerin bulunduğu Nemrut Dağı ören yeri, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Yaklaşık 2 bin 150 metre yükseğindeki tümülüse turistlerin daha rahat çıkabilmesi için doğu ve batı teraslarına çıkan Arsemia patika yollarına parke taşı döşenerek yaya yolu yapılıyor.

Araçların çıkamadığı yolda işçiler kum, çimento ve parkeleri taşımak için eşek ve katırlardan faydalanıyor. Vali Mahmut Demirtaş, Nemrut Dağı’nın dünya harikalarından biri olduğunu söyledi.

Işıklandırma sistemi

Nemrut Dağı’nın bulunduğu ören yerini her yıl çok sayıda turistin ziyaret ettiğini ancak turistlerin ulaşımda büyük sıkıntı yaşadığını belirten Demirtaş, sorunu çözmek için Kültür ve Turizm Bakanlığıyla yaptıkları görüşmeler sonucunda bölgeye yaya yolu yapmaya başladıklarını ifade etti. Arsemia patika yolunun tehlike arz ettiğine dikkati çeken Demirtaş, “Şu an yolumuz yapılıyor. Tabii bunun yanında proje kapsamında bilgilendirme levhaları koyacağız, ışıklandırma sistemi kuracağız” dedi. Demirtaş, Nemrut Dağı yakınındaki bekçi kulübelerinin yıkılacağını ve yerine amfi tiyatro yapılacağını, bölgeye kapalı devre kamera sistemi kurulacağını dile getirdi.

Raylı sitem de yapılacak!

Vali Demirtaş, yaşlılar ve özürlü turistlerin Nemrut Dağı’na daha rahat ulaşması için raylı sistem yapılacağını söyledi. Raylı sistemin yanında Nemrut Dağı’na ulaşımı sağlayan kral yolunda da çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Demirtaş, “Çalışmaların sona ermesiyle bu yol daha kısa sürede katedilecek” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın