Rantın Başkenti Ankara

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin gezisi Ankara’nın rantın ve talanın başkenti haline geldiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Gezi kapsamında ziyaret edilen Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), Başbakanlık’ın inşa ettirdiği Ak Saray, AOÇ içindeki Tekel Bira Fabrikası ve Eskişehir Yolu-Konya Yolu bağlantısının geçmesi tasarlanan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazisindeki incelemelerde, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve özel şirketlerce gerçekleştirilen plansız projelerden kaynaklanan pek çok usulsüzlük tespit edildi. Yapılan incelemelerde, AOÇ bölgesindeki yapılaşmalar için onlarca yıllık ağaçların kesildiği görülürken, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bir yandan da yol kenarlarına ithal erişkin ağaçlar dikiyor olması dikkat çekti.

AĞAÇLARI TAŞIYORUZ YALANI

AOÇ arazisi ve Konya Yolu civarındaki yapılaşma faaliyetleri sırasında çok sayıda ağaç kesildiğinin gündeme gelmesi üzerine Ankaralı yerel yöneticiler ağaçların kesilmediğini, sökülen ağaçların başka yerlere yeniden dikileceğini söylemişlerdi. Bölgede yapılan incelemeler ise bu durumun mümkün olmadığını ortaya koyuyor. AOÇ girişini Eskişehir Yolu’na bağlamak üzere yapılan 8 şeritli otoban ve Başbakanlık Konutu’na giden yolların etrafında yapılan incelemelerde pek çok ağacın kesildiğini, ağaç köklerinin ise hala yol kenarındaki toprak alanlarda görülebildiği anlaşıldı. Bir yandan otobanlar ve Başbakanlık Konutu için ağaç kesilirken, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekiplerin yol kenarlarına kamyonlarla getirilen ithal erişkin ağaçları dikmesi ise dikkat çekti.

ORMANLAR KATLEDİLİYOR

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri, hem AOÇ içerisinden geçen yolların, hem de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ‘tema parkı’ projesinin, kentin nefes almasını sağlayan ormanlık alanları katlettiği görüşündeler.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Hakkan yaptığı açıklamada, “Dinozor maketleriyle, sanal elemanlarla kurgulanan ticari bir girişim ile Başbakanlık’a ait konut Ankara’nın nefes alış verişini kısıtlayacak. Bu yapılaşmaları kaçak inşa ediyor olmalarından, kendilerinin de bu işten utandıkları çıkarımını yapıyorum” ifadelerini kullandı. Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan ise, “Bunlar hesapsız, seçim süreci yaklaştığı için girişilen yapılaşmalar. Gökçek Gezi’nin intikamını AOÇ’den alıyor ama doğa kendi intikamını er geç alacaktır” diye konuştu.

TESCİL OYUNU

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin daha önce endüstri mirası olarak tescil edilmek üzere Kültür ve Tabiatı Koruma Kurulu’na başvuru yaptığı Tekel Bira Fabrikası’nda ise farklı bir manzara vardı.

TBMM Kongre Merkezi adı altında, meclise ait sosyal tesislerin AOÇ arazisi içerisindeki Tekel Bira Fabrikası yerleşkesine yapıldığını belirten Şube Sekreteri Candan, “Tekel Bira Fabrikası’na ait yapıların endüstri mirası olarak tescil edilmesi için Mimarlar Odası olarak talepte bulunmuştuk. Anlıyoruz ki Koruma Kurulu’na talimat gitti ve inşaat yapılması planlanan yerlerdeki yapıların tescil edilmemesi tembihlendi. TBMM sosyal tesislerinin yer alacağı alandaki yapılar bu şekilde tescil edilmedi ve inşaat başladı” diye konuştu.

ODTÜ’de kesilecek ağaçların özel şirket yetkililerince işaretlendiği iddia edildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın