Saraçoğlu için Mimarlar Odası’nın Projesi Var

Ankara Şube yöneticileri, Saraçoğlu Mahallesi'nde Mimarlar Odası'nın fikrinin katılmadığı, halkın ikna edilmediği hiçbir projenin hayata geçmeyeceğini söyledi.

Bakanlar Kurulu’nun kararı ile Ocak ayında riskli alan ilan edilen Cumhuriyet döneminin ilk toplu Konutu olan Saraçoğlu Mahallesi’nin kamusal bir kullanıma dönüşmesi, korunması için Mimarlar Odası Ankara Şubesi mimarlar ve mimarlık öğrencilerine fikir proje yarışması açmış, yarışmaya katılan fikirler herkesin katılımına açık toplantılarda tartışılarak karar verilmişti. Saraçoğlu Mahallesi’ne yönelik projelerin hızlanması üzerine Mimarlar Odası devreye girdi. Konuyla ilgili açıklama yapan, Ankara Şube yöneticileri, Saraçoğlu Mahallesi’nde Mimarlar Odası’nın fikrinin katılmadığı, halkın ikna edilmediği hiçbir projenin hayata geçmeyeceğini söyledi.

Mimarlar Odası Cumhurbaşkanı’ndan randevu istedi

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan Saraçoğlu Mahallesi’ne yönelik yarışma yoluyla elde ettikleri projeleri olduğunu, Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut örneği olan Saraçoğlu Mahallesi’nde, ticari kaygıya olanak sağlayan bir projenin hayat bulamayacağını ifade etti. Hakkan “Saraçoğlu kent merkezi için nefesle alınacak bir alan, bu alanı kamusal kullanımla kente nefes aldıran bir alan dönüştürülebilir, ancak koruma esastır. Bir gecede riskli alan ilan edilen Saraçoğlu Mahallesi’nde bazı yapıların yıkılmamamsının garantisi kimdedir? Ülkenin bilimsel kurullarını, kamu yararına çalışan meslek odalarını devre dışı bırakarak, ödül alacak bir proje hayat geçirilemez, Bizim katılımla şeffaf olarak elde ettiğimiz, fikir projeleri var hepside çok değerli, bütün bu fikirleri alarak Cumhurbaşkanına sunmak istiyoruz. Cumhurbaşkanından randevu istedik” şeklinde konuştu

Saraçoğlu için Ulucanlar Cezaevi Süreç Modeli

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi, Tezcan Karakuş Candan da Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin kamuoyu yaratmak üzere açtığı fikir yarışmalarının çok değerli olduğunu Ulucanlar Cezaevi’nin müze olma sürecine benzer bir sürecin yürütülmesi gerektiğini belirtti. Candan “Ulucanlar Cezaevine ilişkin, dönemin Adalet Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi’nin, cezaevinin yıkılarak yerine ayakkabıcılar çarşısı yapılması fikrine değil, bizim Cezaevi’nin korunarak müze olması fikrimize destek verdi ve yarışmada birinci olan proje eksiklikleri de olsa Ulucanlar’da hayata geçti. Şimdi mimarlar, mimarlık öğrencileri Saraçoğlu Mahallesi içinde kent düşü kurdular ve 40 fikir yarıştı. Kamu yararını önde tutan bir meslek odasıyız, hiçbir ticari çıkarımız yok, halkımız bizim nasıl mücadele ettiğimizi biliyor. Saraçoğlu Mahallesi’nde gerçekleşecek bir proje, kamusal bir alan olarak tasarlanmış Mimarlar Odası yarışmasıyla elde edilmiş projelerden başkası olamaz. İşbirliğine açığız, ancak riskli alan kararı kalkmadan, Saraçoğlu Mahallesi’ndeki bütün değerler risk altındadır. Saraçoğlu Ankara’nın kalbidir, bizim için orada yapılacak herşey hayatidir” dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Saraçoğlu Mahallesi için yarışmayla elde edilen projelerine jüri raporlarına http://saracoglu.mimarlarodasiankara.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın