Gökçek’in gizli planı: Ankara Ulaşım Ana Planı

ODTÜ yolu, AOÇ bulvarları, Teleferik... hepsi hukuksuz projeler. Bu projelerin yasal olması için bir üst ölçekli plana ihtiyaç var. Bu plan da Gökçek ile Gazi Üniversitesi ortak yapımı Ankara Ulaşım Ana Planı...

Bir süredir Ankara Yüzüncü Yıl ve Çiğdem Mahallesi halkı ile ODTÜ’lüler, ODTÜ ve bölgeden geçirilmesi planlanan otoyola karşı direnişteler. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in yasal izinleri dahi tamamlamadan inşaatına başladığı proje ile ilgili şehir ve bölge planlama uzmanı akademisyen Tahir Çalgüner önemli iddialarda bulundu.

Çalgüner, projenin sadece ODTÜ yolu projesi olmadığını, Gökçek’in Gazi Üniversitesi ile ortak bir protokol imzalayarak yürüttüğü Ankara Ulaşım ana planı ile ilgili olduğunu dolayısıyla tüm Ankara’yı ilgilendirdiğini belirtti.

ODTÜ ile ilgili sanki iki ayrı yol projesi varmış gibi bir hava yaratıldığına değinen Çalgüner iki etap projenin aslında ODTÜ’nün içinden geçen tek bir yol projesi olduğunu söyledi. Çalgüner, ODTÜ Rektörü’nün ŞAP Enstitüsü sınırından geçen ve ODTÜ (mülkiyeti) ile ilgisi olmayan etabını ağırlıklı olarak basın açıklamalarına taşıdığına dikkat çekti. Ayrıca ikinci etap olan ve ODTÜ’nün içinden geçen bölüm içinse rektörün “olmaz” demediğine dikkat çekti.

Çagüner, Ankara’daki ODTÜ Yolu, AOÇ bulvarları, teleferik gibi projelerin hukuksuz ve kent planlama ilkelerine de aykırı olduğunu belirtti. Gökçek’in bu hukuksuz projeleri yasallaştırması için üst ölçekte bir plana ihtiyacı olacağını ifade eden Çalgüner; bu planın da Ankara Ulaşım Ana Planı 2038 olduğunu söyleyerek, “Resmin bütününü görmek zorundayız” dedi.

Çalgüner’in değerlendirmesi şu şekilde:

ODTÜ ile ilgili birinci yolun yani Şap Enstitüsü ve ODTÜ’nün yanından geçecek yolun tamamlanması 2013 yılının en geç son aylarını bulacak. Plana işlenen ikinci yol, belediye meclisine onaya gidecek. 2014 yılının ilk aylarında da ikinci yol için dozerler ODTÜ’nün içine girecek. Böylelikle tamamlanmış birinci yol ile ikinci yolun bağlantısı kurulacak. Bu tarih (2014 Şubat) aynı zamanda Ankara Ulaşım Ana Planı’nın proje teslim tarihi. Bu dönemde imar işlerine bakan Danıştay 6. Daire’nin bazı üyelerinin görev değişikliği olacak. Yani, imar ve şehircilik konularına hakim eski ve deneyimli kadro, Ankara Ulaşım Ana Planı teslim tarihinde görevde olmayacak. ODTÜ yolu gibi alt ölçekteki planlara yapılan itirazlar, Ankara Ulaşım Ana Planı’nda bu planların yer alması durumunda “üst plana uygundur” denilerek şekil kararı ile geri çevrilme ihtimali çok yüksek.

Çalgüner bu değerlendirmesinin ardından, yakın dönem dava konusu tüm noktasal alt ölçek planların; (ODTÜ yolu, teleferik, AOÇ gibi) “üst ölçek plan Ankara Ulaşım Ana Planı ile uygunluk” adı altında düşürülmesi ihtimalinin ortaya çıkacağını belirtti ve şunları söyledi:

Öncelikle meslek odaları; Ankara’da plansız ve fiilen yürütülen belediye yol çalışmaları, proje yürütücü ekibinin “müellif yeterliliği” ve çalışmanın içeriği ile ilgili; protokolde yer alan taraflar hakkında savcılığa önceden suç duyurusunda bulunabilir. Bu oyunu umarız hakim ve savcılarımız hukuki bir kararla bozarak ilgili belediye avukatlarına tebliğini yaparlar.

Ankara Ulaşım Ana Planı hakaret, baskı ve yalanla sürüyor

Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber ile Gökçek arasında Ankara Ulaşım Ana Planı ile ilgili protokolü imzalandığı ilk günden bu yana, projeye akademisyenlere yönelik baskı sürüyor. Bu süreçte, hakkında mesleki davalar açılan yürütücü yardımcısı Hülagü Kaplan’ın profesörlük kadrosuna atanması ise Gazi Üniversitesi’ndeki şehir plancıları tarafından tepki ile karşılandı. Daha önce proje icra heyetine alınan Demet Erol ise kendi isteğiyle ekipten ayrıldı.

Proje genel sekreter yardımcısı Abdullah Orman’ın ve Metin Şenbil’in facebook sitesinde açıklamaları ile psikolojik taciz ve baskılar hocalar üzerinde sürdürüldü. Rabia işareti profilli kimliği belirsiz kişilerce projeye muhalif üyelere “tüm şehir plancıları birleşin” facebook grubunda hakaretler yapıldı. Projeye muhalif akademisyenler için “onlar başarısız oldukları için projeye karşı”, “Projeyi CHP yapsa aynı şeyleri söyleyecek miydiniz?” şeklinde ifadelerin yanında “ideolojik düşünüyorsunuz” şeklinde ifadelerin de yer alması dikkat çekti.

Etiketler

Bir yanıt yazın