Aspendos’ta Hassas Restorasyon

Kültür ve Turizm Bakanlığı dünyanın en iyi korunmuş antik tiyatrosu 'Aspendos'u minimum müdahaleyle yeniliyor.

Bakanlık Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kapsamlı projeleri hazırlanan ve çalışmaları Ocak ayında başlatılan tiyatronun restorasyonu ziyarete açık olarak yapılıyor.

Seyirci kapasitesi ve akustik özellikler bakımından benzersiz olan 2 bin yıllık antik tiyatroda çalışmaların Eylül 2014’te bitirilmesi planlanıyor.

ASPENDOS’UN TAŞLARI TEMİZLENDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ocak ayında başlatılan çalışmalarla yenilenen Aspendos’un taşları özenle temizlendi.

Dünyanın en önemli kültürel varlıklarından biri olan Aspendos’u gelecek kuşaklara aktarmak için sürdürülen çalışmalar kapsamında bugüne kadar tiyatronun güney kuzey analema duvarı boyunca drenaj kazısı yapıldı. Kazı çalışmalarında çıkan bulgular doğrultusunda proje revizyonu yapılarak ilgili koruma kurulunca onaylandı.

Revakların ve tonozların derzlerindeki çimento temizliği tamamlanarak aslına uygun hale gelmesi sağlanan tarihi yapıda ayrıca doğu cephesinde ve tiyatro içerisinde taş temizliği de yapıldı.

ANTİK TİYATRO SAĞLAMLAŞTIRILIYOR

Aspendos Antik Tiyatrosu’nda sürdürülen restorasyon çalışmalarının bundan sonraki ayağı ise oturma sıralarındaki çimento derzler.

Tiyatronun bütünüyle modern yöntemlerle sağlamlaştırılması hedeflenen çalışmalar, derzlerinin sökülerek proje doğrultusunda taş tamamlamalarının yapılmasını ve Selçuklu sıvalarının konservasyonunu kapsıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali başta olmak üzere önemli sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan antik tiyatronun restorasyon çalışmalarından sonra yenilenen yüzüyle sanatseverlerle buluşmasını hedefliyor.

ASPENDOS ANTİK TİYATROSU

İki tepe üzerine kurulu ve küçük tepenin doğu yamacına yaslanmış olan Aspendos Antik Tiyatrosu M.S. 2. yy. da Marcus Aurelius (161-180) döneminde inşa edildi.

Tanrılar ile devrin imparatorlarına adanan Antik Tiyatro 19’uncu yüzyılda başlayan arkeolojik çalışmalarla ortaya çıkartıldı.

Atatürk’ün 1930 yılında ziyaret edip “onarılıp yeniden kullanılması” için talimat verdiği Aspendos her yıl yaz aylarında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın organizatörlüğünde düzenlenen etkinliklerde dünyanın dört bir yanından konuklarını ağırlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın