Ormanı Korumak için Ağaçları Kestiler!

Muğla’nın Fethiye ilçesinde Katrancı ve Günlüklü koyu arasında büyük bir ağaç katliamı yaşanıyor. Ağaçların kesilmesinin nedeni ise olası bir yangında ağaçların yanarak yok olmasını önlemek.

Yani ağaçları, ormanı ve yeşili korumak iddiasıyla ağaç kesiliyor bu kez! Ağaçları keserek traşlanan tepeye Yangın Yönetim Sistemi kurulacak. Olası bir yangını tespit edip, helikopterlerle müdahale etmeyi amaçlayan sistem henüz hayata geçmeden çok sayıda ağacın yok olmasına neden oldu. Fethiye’de orman yangınlarına müdahale için denize daha yakın ve ağaçsız arazilerin Yangın Yönetim Sistemi için tercih edilememesine yöre halkı tepkili. Fethiyeliler bu alanın helikopter pisti olarak açılmasının ardından rant için imara açılmasından endişe ediyorlar.

YANGINDAN KORUMAK İÇİN KESİLMİŞ

Haziran ayında evine giderken ormanlık araziden gelen iş makinelerinin sesini duyduğunu, bölgede ağaç kesmek yasak olduğu için bölgeye gidip neler olduğunu anlamak istediğini anlatan Önder Avcı, gördükleri karşısında şok yaşadığını belirtti. Bölgede iş makinalarıyla büyük bir ağaç katliamı yapıldığını gördüğünü söyleyen Avcı, köye dönünce yapılan ağaç katliamını Orman Bölge Müdürlüğüne sormaya karar verdiğini belirtti. Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü’ne yazdığı dilekçeye “Ormanların korunması, çıkan orman yangınlarına en kısa zamanda müdahale edilebilmesi için Yangın Yönetim Sistemi kurulması çalışması devam etmekte olup, gerekli izinler alınmıştır” cevabı verildiğini belirten Avcı “Özel kişilerin bu alanı kullanması konusundaki soruma ise ‘Alanın 3. şahıslara kiraya verilmesi söz konusu değildir’ cevabı verildi” dedi.

‘CEVAP TATMİN ETMEDİ’

Fethiye Orman İşletme Müdürü Gürhan Zorlu imzasıyla verilen cevabın kendisi için tatmin edici olmadığını söyleyen Avcı, daha uygun yer yok muydu, neden dağın içinden arazi açıldı sorularının cevapsız kaldığını belirtiyor. Orman Bakanlığı tarafından sadece arazinin açılması için 800 bin lira para harcadığının iddia edildiğini anlatan Avcı, ayrıca buraya havadan 5 dakika uzaklıkta olan Dalaman ve Fthiye Çatalarık’ta yangın söndürmek için helikopter pistleri varken ağaçları katlederek üçüncüsüne ne gerek vardı diye soruyor. Çaldağı, Babadağ ve Mendos Dağı ziravelerinde orman yangın gözetleme kuleleri olduğunu ifade eden Avcı, tüm bunlara rağmen yeni sistem için daha uygun yer bulamamak bana hiç samimi gelmiyor diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın