Topkapı Sarayı Müzesi El Yazma Kütüphanesi Yeniden Hizmete Açıldı

Topkapı Sarayı içerisinde yer alan Topkapı Sarayı Müzesi El Yazma Kütüphanesi Koleksiyonu, restorasyon çalışmalarının ardından yeniden hizmete açıldı.

Topkapı Sarayı içerisinde Ağalar Camii’nde bulunan Topkapı Sarayı Müzesi El Yazma Kütüphanesi Koleksiyonu 1999 Marmara depremi sonrası hasar alarak 2007 yılından bu yana restorasyon çalışmaları nedeniyle kapatıldı. Bu sürede içerisinde çeşitli dönemlere ait çok özel eserler Enderun Koğuşuna taşınarak burada koruma altına alındı. Restorasyonu tamamlanan El Yazma kütüphanesi bugün yeniden hizmete açıldı. Koleksiyonda bulunan 21 bin 438 adet eserin 18 bin 622’sinin el yazması olduğu kütüphanede Şehname, Piri Reis’in Dünya Haritası Kitab-ı Sittei Attar gibi önemli eserler de bulunuyor.

Topkapı Sarayı’nda düzenlenen açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve müze yetkilileri katıldı.

Törende konuşan Bakan Çelik, kütüphanenin kendisinde özel bir yeri olduğunu belirterek, “Çok açık söylemek isterim ki burasının bakanlık görevimden önce entelektüel olarak zihnimde çok kıymetli bir yeri vardı. Fakat bu görevi üstlendikten sonra buraya her gelişimden sonra burası ile ilgili önüme gelen her dosyada hayatımın geri kalanından çok daha fazla bir öneme sahip oldu. O sebeple buraya sahip çıkmak bu eserlere hizmet etmek benim için birinci mesele haline geldi. Zaman zaman hepimiz çeşitli eleştirilere uğruyoruz. Bunlardan bir çoğu değişik şekillerde dillendirilebilir ama bana derseniz ki yapmak istediğin en önemli iş nedir, bir gün bu görevden ayrıldıktan sonra arkamdan ‘yazma eserlere hakkıyla hürmet ve hizmet etti’ desinler bu bana yeter başka bir şey beklemiyorum” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın