Metrobüs Yetmediyse Uçan Otobüs Verelim

TBS China tarafından geliştirilen Land Airbus isimli ulaşım sistemi İstanbul gibi trafik sorunu çeken, toplu taşıma sistemini henüz oturtmamış mega şehirler için bir çözüm olabilir mi?

İlk kez 3 sene önce Shenzhen Hashi Future Parking Equipment Co. tarafından ortaya atılan bu yaratıcı ulaşım sistemi karayolunda hareket eden araçların üzerinden adeta uçarcasına gidiyor.

TBS China’nın geliştirdiği en son versiyonu ise öncekinden farklı olarak daha uzun, köşeleri daha kolay dönebiliyor ve rayların üzerinde hareket ederek daha ufak araçların altından geçmesine izin veriyor.

Land Airbus’ın duraklarının yoldan yükseltilmiş olarak yapılması planlanıyor. Yolcular duraklardaki asansörler ile otobüse binebiliyorlar.

Elektrik ile çalıştığı için karayolunu kullanan otobüs, metrobüs benzeri sistemlere göre daha çevreci. Metroya göre en avantajlı yanı ise daha ekonomik ve daha kısa inşaat süresine sahip olması.

İstanbul trafiğine çözüm olacak fantastik bir ulaşım aracı tasarlanır mı bilinmez ama ulaşım sorununu çözmek adına her geçen gün ortaya atılan geçici çözümler trafik sorununu daha da körüklüyor. Türkiye’de ortaya koyulan geçici çözümler ise #bypass teması kapsamında ARKIMEET 2013‘te ele alınıyor. Kamusal mekana ait sorunlar, sürekliliği sağlanamayan yaya aksları, taşıt öncelikli ulaşım çözümleri gibi birçok sorun ByPass haritasında toplanıyor. Siz de karşılaştığınız geçici çözümlerin fotoğraflarını, Twitter, Instagram ve Blogger hesaplarınız üzerinden #bypass13 hashtagi ile konum bildirerek paylaşıp haritanın geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın