Herzog & de Meuron’dan Kolkata Çağdaş Sanat Müzesi

Herzog & de Meuron'un Hindistan'daki ilk projelerinin inşasına başlandı.

“Kmoma (Kolkata Museum of Modern Arts)” Kolkata’yı, sanat dünyasına dahil ederek, önemli bir yer kazandırmak için yapılan hayli ses getiren bir proje. Şu sıralarda inşası başlayan tasarım, müzelerin kamusal alanda oynadığı önemli ve gerekli rolü, kentin diğer aktörleriyle olan ilişkileri ortaya çıkararak güçlendirmeyi amaçlıyor.

50.000 metrekarelik proje alana, iki parçaya bölünerek yerleşilmiş; ilk katta galeri ve sergi alanları, eğitim yerleri ve tiyatro bulunurken; ikinci kat, ‘kültür şehri’ ihtiyaçlarının şekil bulduğu mekanlara ayrılmış; sanatçılar için atölye ve yaşam yerleri, yemek ve toplantı mekanları ve parça satış yerleri/ dükkanlar gibi. Müze 18.yy’dan bugüne kadar uzanan bir perspektifte, Hindistan ve uluslarası sanat işlerini kapsayan bir koleksiyona sahip olacak.

Tasarım temelde bir yığın lineer yerleşen bloklardan oluşuyor. Bu kütleler müzenin programındaki çeşitliliği ifade ederek farklı programların hacimleri arasında iletişim kuruyor. Ayrıca her girişte olan avlular ve dış sokaklarla ziyaretçileri kompleksin ortasına yönlendiren bina, Hindistan’daki kamusal alan fikrine sadık; hacimleri çevreleyen bir merdivenle de çeşitli sosyal alanları birleştiriyor.

Anıt mimarisinden izler bulunabilecek tasarımda, geleneksel Hint tasarım kültürü zenginliğinden de parçalar var; mesela telkari sanatından etkilenerek cephelere taşınan, ışığı süzen elemanlar.

Müze yapısı ayrıca pasif sürdürülebilir yöntemlerle, kendine özgün taş kütleler de ışığı direk içeri alacak ve dış alanları gölge bırakacak şekilde Kolkata’nın yazları ve mason yağmurlarından oluşan iklim şartlarına uyum sağlaması için projelendirilmiş. 

Tabii ki projenin etrafı unutulmamış; tasarım fikrinin arkasındaki kamusal kullanım ve sosyal rolün önemini vurgulayacak ve gerçekleştirmesini sağlayacak peyzajın da tasarlandığı söylenebilir. Böylece çevresiyle de gerektiği gibi güçlü bir ilişki kurabiliyor. Binaya yaklaşan ziyaretçilerin güçlü yeşil bitkilendirilmiş bir alandan geçerek ulaşması, müze ana avlusundaki kentin mevsim durumuna göre akacak ya da azalacak su gücüyle sosyal durumlara işaret eden çeşmesi ise bu yaklaşımın parçaları.

Tüm görseller Herzog & de Meuron’a aittir.

Etiketler

Bir yanıt yazın