Operasyonda Yeni Perde: DirenTMMOB

TMMOB içindeki 11 odanın denetiminin bakanlığa bağlanmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Sırada 12 oda daha var.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı 11 odanın idari ve mali denetiminin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılması hakkındaki karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talebi üzerine Bakanlar Kurulu’nca 18 Kasım 2013 tarihinde alınmıştı. TMMOB’a bağlı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, İç Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası üzerinde idari ve mali denetim, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak.

Kararı TMMOB’a yönelik bir operasyon olarak değerlendiren meslek odaları, diğer 12 odanın da ilgili bakanlıklara bağlanmasına ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirtti.

’12 EYLÜLCÜLER BİLE YAPMADI’

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TMMOB ve odalarının mali denetiminin Genel Kurullarda seçilen Denetleme Kurullarınca yapıldığını, her türlü karar ve uygulama için her zaman hukuki yolların açık olduğunu hatırlatarak şu değerlendirmede bulundu: “AKP’nin 12 Eylülcülerin bile uygulamadığı Kanun Hükmünde Kararname’yi bugün gündeme getirmesinin nedeninin biz iyi biliyoruz: Bağlı odalarımızın bilimin yol göstericiliğinde yürüttükleri insandan, emekten, haktan, hukuktan, adaletten yana çalışmalarını engellemenin ön hazırlığını tamamlamak. TMMOB ve bağlı odaları, hiç eğilip bükülmeden, karanlığa karşı aydınlığı, sömürüye karşı emeği, eşitsizliğe karşı adaleti, ırkçılığa karşı kardeşçe bir arada yaşamayı, savaşa karşı barışı, baskı ve zora karşı özgürlük ve demokrasiyi savunmaya devam edecektir.”

KİM NE DEDİ?

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Cengiz Göltaş: “AKP’nin hukuksuzluklarına, enerji ve sanayi politikalarına, soygun ve talana itiraz edip, bilim ve mühendisliği toplum yararına kullandığımız bu gelişmeler yaşanıyor. AKP’nin kamusal alanları ranta açmasına engel olduğumuz için iktidarın hedefi olduk ancak yıllardır yaptığımızı yapmaya devam edeceğiz”

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar: Meslek-meslektaş, ülke ve halkımızın sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar gerçekleştiren birliğimiz ve odalarımız, odalara bağlı şube yönetim kurulları, il-ilçe temsilcilikleri, komisyonlar, işyeri temsilcileri, danışma, onur, denetleme kurulları ve tüm örgütlü üyelerinin çalışmalar hakkında söz hakkının bulunduğu bir kapsayıcılığın demokratik zenginliğine ve denetimine sahiptir. İşleyişimiz, ülkemizin genel bütçesi ve kamu kurum ve kuruluşlarının mali harcamalarının Sayıştay denetiminden kaçırıldığı gibi kaçırılmamaktadır.

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu: TMMOB Kanunu Ek Madde 4’e göre Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tüm konularda karar verebilir. Yani üye iradesi artık kalmamıştır. 2 yılda bir seçimlerle oda organlarını belirleyen üyelerin iradeleri hiçe sayılmıştır. Bakanlık artık odalarımızla ilgili ‘tasarruf’ sahibidir.

Etiketler

Bir yanıt yazın