Sou Fujimoto’dan “İlkel” Bir Konut Tasarımı

Japon mimar Sou Fujimoto, İspanya'nın Mattaranya bölgesinde inşa edilecek konut projesi için dev çubuklardan oluşan bir kafes ev tasarladı.

Fransız girişimci Christian Bourdais tarafından 2010’da bir konut projesi olarak başlatılan Solo Houses için seçilen 12 mimardan biri Sou Fujimoto’ydu. Japon mimar, ucu açık bırakılan bir tasarım konsepti ve belirli bütçe sınırlamasıyla Solo Houses projesi için tasarım yapmak üzere seçildi. Fujimoto’nun sunduğu, Geometric Forest (Geometrik Orman) olarak adlandırılan tasarım iki katlı, cam ve taştan oluşan parçalarla kompleks bir biçimde örülmüş dev çubuklardan oluşuyor.

Kullanıcıların katlar arasında geçişini sağlamak, yatayda sirkülasyon yaratmak gibi fonksiyonları sağlayacak olan kafes, aynı zamanda bir şeylerin asılıp, sergilenebileceği bir mekan olarak tasarlanmış. Fujimoto’ya göre tasarım konutu çevreleyip, kapatıp koruyan bir yapı iken aynı zamanda açıklığıyla doğal unsurların içeri girmesine de izin verecek.  

Yapı inşa edildiğinde mimarın Avrupa’daki ilk konut projesi tamamlanmış olacak. Mimar tasarım anlayışını, “Primitive Future” diye tanımladığı, barınak ihtiyacının karşılanmasına odaklanan ilk zamanlardaki tasarımsız tasarımlardan, hayvan yuvaları, mağaralar gibi yapılardan etkilenerek kurduğunu belirtiyor.

Sou Fukimoto tasarımı hakkında şunları söylüyor:

Özetlemek gerekirse, bu ev geometrik bir orman gibi.

İşlenmemiş ahşap çubuklar doğal hallerinde kullanılıp kafes haline getirilerek geçişken bir sınır yaratıldı. Güneşin aralıklarından girebileceği, rüzgarın esebileceği boşluklara izin verilirken aynı zamanda içerisi korunmuş, tanımlanmış ve kapatılmış oluyor. Strüktür doğallıkla yapaylık arasına yerleşiyor. 

Tüm strüktür tırmanmak için kullanılabilir, üst kat adeta kaçılabilecek bir teras oluşturuyor. Evin içi de tıpkı bir ağaca tırmanıyormuş gibi devam edilerek gezilebilir. 

Kafes strüktür arasındaki boşluklar, yerleştirilmek istenen eşyalar için uygun alanlar sunuyor. Yapı, kullanan kişinin de dahil olup değiştirebildiği, yaşamak için yaşayan bir yer olma prensibiyle işlenmiş.

Bu ahşap çubuklardan oluşan kafes, doğal ışık ve rüzgar gibi unsurlarla kullanıcıyı iyi bir mekanda biraraya getirme imkanı sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın