Tarihi Hamamı Yıktılar Topu Birbirlerine Attılar

Laleli’de 530 yıllık hamamın yıkılıp otel yapılmasına açılan soruşturmada ifade veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in kaçak olan otele kendi başkanlık döneminde çalışma ruhsatı verilmesine rağmen “Şahsımın konuyla alakası yok” dediği ortaya çıktı.

İstanbul Laleli’de 530 yıllık Acemioğlanlar Hamamı’nın yıkılarak yerine kaçak otel inşa edilmesine ilişkin aralarında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Eski Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er’in de bulunduğu 22 belediye yetkilisi, haklarında açılan soruşturma kapsamında verdikleri ifadelerde topu birbirlerine attı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından yıkım emri verilmesine rağmen yıkılmayıp faaliyete geçirilen Celal Ağa Konağı ile ilgili hiçbir belediye görevlisi sorumluluk üstlenmedi.

Kaçak inşa edilen otele işyeri açma ve çalışma ruhsatı 2009’da Fatih Belediyesi tarafından verilmesine rağmen Belediye Başkanı Mustafa Demir, Nisan 2013’te verdiği savcılık ifadesinde, “Olayda bizim belediye olarak bir alakamız olmadığı gibi şahıs olarak benim de ilgim yok” diye kendini savundu. Demir, Danıştay I. Daire tarafından kaçak yapının otel olarak işletilmesine neden olmak, ruhsata aykırı yapının tamamlanmasına göz yummak, yıkım kararının gereklerini yerine getirmediği gibi işyeri açma ve çalışma ruhsatı vererek yapı sahiplerine menfaat sağlamaktan olayda sorumlu bulunmuştu.

TARİHİ HAMAM OTELE DÖNDÜ

Tarihi hamam Belediye Başkanı Nevzat Er döneminde 2005’te yıkıldı, hamamın bir kısmı ‘Celal Ağa Konağı’ otel projesine dahil edildi. Kaçak inşa edilen otel hakkında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yıkım kararı vermesine rağmen otel yıkılmadı. Eminönü Belediyesi’nin Fatih Belediyesi ile birleşmesinin ardından Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir döneminde otele geçici çalışma ve işyeri açma ruhsatı verildi. Eski Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hakkında Eski CHP Eminönü İlçe Sekreteri Gazi Doğan suç duyurusunda bulundu. İçişleri Bakanlığı sorumlular hakkında soruşturmaya izin vermezken, Doğan’ın kararı Danıştay’a taşımasının ardından Danıştay I. Dairesi sorumluların yargılanması yönünde karar verdi.

‘EKSİKLERİ TAMAMLADIK’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, kaçak inşa edilen otele ilişkin tüm iş ve işlemlerin Eminönü Belediyesi’nce yapıldığını öne sürerek “Biz geçici ruhsat vererek eksikliklerini tamamlamalarını talep ettik” dedi. İfadesinde ruhsatlarla ilgili yetkisini Belediye Başkan Yardımcısı İzettin Öztosun’a devrettiğini belirten Demir, “Olayda bizim belediye olarak alakamız olmadığı gibi şahıs olarak benim de ilgim yok” diye ifade verdi. Öztosun ise ifadesinde “Otel 2008’den itibaren aktif olarak faaliyetine başlamıştı. Biz ilgili işletmeye bir yıllık süre vererek eksiklerini tamamlamalarını talep ettik” dedi.

İNŞAAT BOŞLUKLARINA GELMİŞ

Eski Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er ise imza yetkisini Belediye Başkan Yardımcı Mahir Katırcı’ya verdiğini belirterek “Belediye Kanunu’ndan doğan belediye başkanı belediye ile ilgili her şeyden sorumludur anlamındaki genel sorumluluk açısından sorumlu tutulabilceğim söylense de bunun yerinde olmadığını düşünüyorum” şeklinde ifade verdi. Katırcı ise ifadesinde “Eminönü Belediyesi’nin kaldırılarak Fatih Belediyesi ile birleştirilmesine karar verilmesi aşamasında meydana gelen boşluktan istifade edilerek bina yapılmıştır” dedi. Katırcı, “Kanuna aykırı işlemler belediyenin Fatih Belediyesi’ne devri sırasında ortaya çıkan yetki boşluğu ve kargaşa sebebiyle bizim görgü ve bilgimiz dışında yapılmıştır” diye kendini savundu.

YIKACAK ALETLERİ YOKMUŞ

İçişleri Bakanlığı raporuna göre ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yıkım için alet edavatın bulunmadığını, 2009’dan bu yana otelin yıkımı için ihale açtıklarını, ancak ihalelere katılan olmadığını öne sürdü.

MUSTAFA DEMİR FAALİYETE GEÇİRDİ

Tarihi hamamın üzerine kaçak inşa edilen otele karşı 2006’dan bu yana mücadele veren ve otel sahibi Celal Yüksel tarafından ölümle tehdit edilen eski CHP Eminönü İlçe Sekreteri Gazi Doğan ise “Mustafa Demir, hakkında yıkım emri olan bu işletmeyi faal duruma getirdi. Otelin altyapı hizmetlerinden yararlanmasını sağladı. Fatih Belediyesi’nin verdiği ruhsatı iptal ettirmemize rağmen otel 3 yıl da ruhsatsız çalıştı” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın