Mimar Sinan’ın Külliyesi Yeniden Hayat Buluyor

Mimar Sinan'ın önemli eserleri arasında yer alan Gebze'deki Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından nisan ayında tekrar hizmete açılacak.

Mimar Sinan’ın 1522 yılında Gebze’ye kazandırdığı külliyede, Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü tarafından 1 yıl önce başlatılan restorasyan çalışmaları devam ediyor.

Gebze’nin Kuzeybatısına hakim bir tepe üzerinde yer alan büyük ve görkemli külliyedeki restorasyon çalışmaların yüzde 80’i tamamlandı.

Restorasyon çalışmalarını yürüten firma yetkilisi Halil Demirel, yaptığı açıklamada, külliyedeki eskiyen kaplama kurşun levhaların söküldüğünü ve yerlerine yenilerinin konulduğunu belirterek, bunun için yaklaşık 240 ton kurşun levha kullandıklarını vurguladı.

Demirel, restorasyon çalışmalarında o dönemlerde yapılan özel karışım çamur kullanıldığını ifade etti.

Kubbelerdeki sökülen kurşun kaplamaların kalınlıklarının 1 milimetre, yeni kaplamaların kalınlığının ise 2 milimetre olduğunu anlatan Demirel, eskiyen cami avlusunun Ankara’dan getirilen Andezit taşıyla kaplandığını söyledi.

Demirel, desenlerin de özel boyalarla kalem yöntemiyle aslına uygun olarak yeniden çizildiğini belirterek, yangına karşı otomatik söndürme sisteminin de kurulduğunu söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın