Evsellik, Ev, Barınma ve Mimarlık Tarihi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı 8. Lisansüstü Araştırmaları Sempozyumunu Aralık ayında gerçekleştirdi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı, iki yılda bir, belirli temalara odaklanan lisansüstü araştırmaları sempozyumları düzenliyor.

Sırasıyla Osmanlı, Cumhuriyet ve Eski Çağ dönemlerini ele alan sempozyum dizisi, Cinsiyet/Cinsellik, Kimlik/ Aidiyet, Hamilik ve Kent temaları altında devam etti. 12-13 Aralık 2013 tarihinde düzenlenmiş olan sekizinci toplantı, Evsellik, Ev ve Barınma teması ile gerçekleştirdi.

Bu toplantıda sunulan bildirilerde mekanları, zamanları ve insanları; evsellik, aile, cinsiyet, mahremiyet, barınma, konut, ev kültürü kavramları ve kamusallık/mahremiyet, hane/aile, ev/yuva, iş/ev temaları üzerinden irdeleyen güncel araştırmalar sunuldu ve bu çalışmaların mimarlık tarihi alanında ürettiği yeni bilgi tartışıldı. Sempozyum’un ilk günü olan 12 Aralık Perşembe günü iki konuşma ve bildirilerin sunulduğu iki oturum gerçekleşti.

Çalışma alanları klasik ve geç antikite dönemindeki konut mimarisi ve gündelik yaşam, kadın ve cinsiyet çalışmaları olan ODTÜ Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Lale Özgenel’in yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan sempozyum, davetli konuşmacı Kadir Has Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Didem Kılıçkıran ile devam etti. Feminizmde sürekli farklı boyutlar kazanarak değişen ev üzerine kavramsallaştırmaların, yani bir anlamda feminizmin ev ile macerasının, ev ve domestisite üzerine güncel çalışmaların yön verdiği açılımları ele alan Kılıçkıran’ın konuşması ilgiyle izlenerek ‘kadın ve ev’ kavramları üzerine kavramları üzerine canlı ve verimli bir tartışmayı tetikledi. Prof. Dr. Suna Güven’in oturum başkanlığını yaptığı birinci oturumda Deniz Çetin, ‘Domus ile Metropolis Arasında Mekan’, Selin Mutdoğan ‘Günümüz Yaşam Biçiminde Konutun Kazandığı Yeni Anlamlar’ ve Esra Bici Nasır ‘Güncel Salon Fikri ve Salon Pratiklerine Dair Bir Kesit’ başlıklı bildirilerini sundular. İkinci oturum Prof. Dr. Ali Uzay Peker tarafından yürütüldü. Bu oturumda Gizem Özer ve Tamer Sermet Özgür, ‘Osmanlılarda Konut Mimarisi ve İskan Meselelerine Kavramsal Yaklaşımlar’, Gökçen Özkaya 18. Yüzyıl İstanbul’unda Evlerin Barınma ve Konfor Koşullan’, Bengi Su Ertürkmen ‘A Research on ‘Jews and Privacy’ in the Ottoman Empire: Through the Neighborhood Organization to Dvvetlings, Ankara )ewish öuarter’ başlıklı çalışmalarıyla farklı konuları tartışmaya açtılar. Sempozyumun ikinci günü üç oturum gerçekleşti. İlk oturum Doç. Dr. Elvan Altan Ergut’un oturum başkanlığında Özge Sezer’in bildirisiyle başladı. Köy evi ve erken Cumhuriyet dönemindeki köy hayatının planlamasını ele alan Sezer’den sonra Umut Şumnu Ankara’daki İkramiye Evleri; Duygu Yarımbaş ise İkramiye Evleri ve Yapıldıkları Dönemin Konut Algısı Arasındaki İlişkiler üzerine sunumlarını gerçekleştirdiler. Bu oturumdaki son konuşma ise Deniz Dokgöz’ün ‘Türkiye’de Modern Konut İmgesi ve Sivil Algısal Boyutu ‘Kübik Ev’ bildirisi oldu.

İkinci günün diğer iki oturumu genel olarak İngilizce sunumlarla gerçekleşti. Doç. Dr. Namık Erkal’ın oturum başkanlığını yaptığı ikinci oturum, Aliye Menteş’in ‘Continuity and Change of Rural Traditions in the Mediterrenean Villages’ başlıklı bildirisiyle başladı. Ceren Kürüm’ün ‘Reconstructing ‘Home’ in the House of ‘the Enemy’: PostWar Dvvelling Appropriation by Turkish Cypriot Refugees ve Şebnem Soher’in ‘Possibility of Dvvelling and Local Modernism of Tozkoparan’ konuşmalarıyla devam etti. Bu oturum Mustafa Önge’nin ‘Konya’nın Yerel Konutlarının Tarihi Kent Mekanından Silinmesi: Bir Bellek Yitimi Öyküsü’ ile sonlandı. Son günün son oturumu Dr. Haluk Zelef tarafından yürütülerek Y.İpek Mehmetoğlu’nun ‘Public House Domestic Nature: Reading the Everyday Spaces of Gertrude Stein and Charlotte Perriand’ ile başladı. DanielS. VVillkens’in Crafting A Cabinet: The Evolution of the VVorking Spaces at Jefferson’s Monticello and Soane’s Museum’ ve Stephanie Dadour’un ‘The Comeback of Domesticity in the late 1980s North American Architecture’ bildirisiyle devam eden oturum Münevver Aygün Aşık’ın ‘Florya Atatürk Deniz Köşkü’nde Mahremiyet ve Kamusallık Üzerine Bir Değerlendirme’ başlıklı konuşmasıyla sonlandı.

Bildiri sunumlarının sonunda gerçekleşen kapanış paneli ele alınan konular ve kavramlar ekseninde zengin tartışma ortamı yarattı. Gerek kapanış panelinde, gerek oturumlar esnasında gerçekleşen konut, ev, evsellik, barınma ile ilgili zihin açıcı kavramsal tartışmalar ve yorumlamalar sempozyumu keyifli ve doyurucu kıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın