Arkeolojik Alanda Bir Enstalasyon

14.Alan, Utrecht bölgesinin Houten ilinin güneyindeki yeni konut bölgesinde bir arkeolojik alan. Bu sit alanı 11.4 hektar ve tam bir tarihi eser. Arazi şu anda tarla, mera ve meyve bahçesi olarak kullanılıyor.

Fiziksel olarak, arkeolojik buluntuların ve tarihi yaşanmışlığın gözle görülmesi imkansız. 2000 yılında bazı arkeologlar arazinin sadece küçük bir kısmını ziyaret ettiler. Rastgele seçilen alanlarda yapılan kazı çalışmaları bile Roma dönemine ait bir evin taş temellerini ortaya çıkardı. Arazinin el değmemiş olması da bu açıdan çok önemliydi. Sonraki araştırmalar için toprağın altındaki geri kalan arkeolojik kalıntıların zarar görmemesini sağlamak amacıyla üst yüzeyin de çok dikkatli kullanılması gerekliydi.

Bu bakış açısıyla, JSA Mimarlık Ofisi arkeolojik sit alanına mümkün olan en az zararı verebilecek temsili karakteri olan bir yapı tasarladı.

Aynı yeni bir konut bölgesine arabayla girerken gördüğümüz gibi bir tabela ve mesaj yerleştirdiler. Arkeolojik alan artık kendi kimliğini piksellerin aracılığıyla ifade edebiliyordu: “BURADA TARİH ÜZERİNE ÇALIŞILIYOR, TIPKI ZAMANIN AKIP GİTMESİ GİBİ, GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ”

Piksellerin üç boyutlu olması sayesinde, farklı yönlere doğru aynı zamanda iki değişik imaj yansıtılabiliyor. Tıpkı öne arkaya doğru oynattığımızda görüntüsü değişen kartpostallar gibi, otomobille devam ederken tabeladaki görüntü de değişiyor. Metin bir anda bir görsele dönüşüyor ve peyzaj üzerinde şeffaf bir filigran gibi Roma döneminden kalan belirsiz bir konut formu izlenebiliyor.

Enstalasyon sadece bir mesaj değil, aynı zamanda bir nesne. Alanın bu stratejik noktasında sanki otlayan koyunlar arasında biraz yersiz gözüküyor ama uzaktan gördükleri bu strüktüre yaklaşmak isteyen insanlar, yeteri kadar yakına geldiklerinde üzerine tırmanabileceklerini farkediyorlar. Merdiven, ziyaretçileri tüm alanı ve çevresini görebilecekleri bir platforma çıkarıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın