Nemrut’taki Heykeller Nano Teknolojiyle Korunuyor

Nemrut Dağı'daki iki heykelle nano teknolojiyle üretilen bezler giydirilerek koruma altına alındı.

Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki Nemrut Dağı’daki iki heykel nano teknolojiyle üretilen bezler giydirilerek koruma altına alındı.

Kommagene Kralı Antiochus Theos tarafından M.Ö 62 yılında yapılan ve “Dünyada güneşin doğuşunun ve batışının en güzel izlendiği yer” olarak bilinen Nemrut Dağı ören yerindeki heykelleri korumaya yönelik çalışma başlatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arasında imzalanan protokol kapsamında, iki heykele nano teknolojiyle üretilen bezler giydirilerek, buza karşı korum altına alındı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, heykelleri kış aylarının ağır koşullarından korumak için nano teknolojiyle üretilen bez kullanıldığını söyledi. Heykellerdeki çatlaklara sızan suyun soğuk nedeniyle buz tutarak yapıya zarar verdiğini ifade eden Ekinci, “Heykellerdeki kil zerreciklerinin kristalleşmesi sonucu o kılcal çatlaklar ya daha da büyüyordu ya da başka çatlakların ortaya çıkmasına sebep oluyordu. Bunun önüne geçmek amacıyla nano teknoloji örtüler tercih edildi” dedi.

Uygulama bütün heykeller için yapılacak

Örtülerin sıcaklığı da dengelediğini vurgulayan Ekinci, şunları kaydetti:

“Örtülerin en büyük özelliği nefes alıp verme özelliği olması. Örtüler ısı farkını minimize ettiğinden yağmur ve kar suları heykellerin içerisine giremiyor. Böylelikle çatlakların oluşması engellenirken, heykellerin uzun ömürlü olmasını sağlıyoruz. Bu çalışma bir denemeydi daha önce de yapıldı. Denemeler sonucunda olumlu sonuçlar alındı. Nemrut Dağı’nda yapılacak restorasyon çalışmasından sonra bu uygulama bütün heykeller için yapılacak.”

Etiketler

Bir yanıt yazın