Restorasyon Dendi, Gökdelen Çıktı

Baruthane binalarının bulunduğu TOKİ'ye ait arazinin ihalesine yolsuzluk soruşturmasında adı geçen Osman Ağca'nın hissedarı olduğu Çelebican A.Ş.'nin tek başına katıldığı ortaya çıktı.

Arazi, ‘restorasyon’ diye ihale edilirken, projenin altından 80 metrelik kuleler çıktı.

Ataköy sahilinde Koruma Kurulu onayı olmadan yapılaşma izni verildiği ortaya çıkan tescilli Baruthane binalarının bulunduğu araziyi 49 yıllığına kiralayan Çelebican A.Ş.’nin ihale için kurulduğu ve ihaleye katılan tek şirket olduğu ortaya çıktı. Tarihi Baruthane binaları, İskender Çelebi ihata duvarı ve anıt ağaçların bulunduğu araziye 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayı olmadan inşaat izni verildiği basında yer almıştı. Yolsuzluk soruşturmasında Blumar projesi için ‘camide rüşvet’ iddialarıyla gündeme gelen arazi TOKİ tarafından yıllık 6 milyon TL’ye Çelebican A.Ş.’ye 12 Temmuz 2010 tarihinde kiralandı.

Ticaret sicil gazetesi kayıtlarına göre; ihaleyi alan Çelebican A.Ş. ihale tarihinden hemen önce 30 Haziran 2010’da kuruldu. Çelebican A.Ş.’nin hissedarları arasında yolsuzluk soruşturmasında adı geçen isimlerden Yorum İnşaat’ın sahibi Osman Ağca ve Ekrem Eray Arda da bulunuyor. Şirket hisselerinin yarısı ise, aynı zamanda şirketin yönetim kurulu başkanlığını yapan Medical Park’ın sahiplerinden Muharrem Usta’nın sahibi olduğu F.O.M Grup Mimarlık A.Ş.’ye ait.

RESTORE ET, İŞLET

TOKİ, Baruthane yapılarının bulunduğu araziyi 12 Temmuz 2010’da ‘restore et, işlet’ modeliyle kiralamak için ihaleye çıktı. Bakırköy-Zeytinlik’te 546 ada 160 parselde bulunan arazi, 59 bin 800 metrekare turizm ve rekreasyon alanı, taşınmaz üzerinde bulunan tarihi Baruthane yapılarının aslına uygun olarak restorasyonu ve anıt ağaçların korunması şartıyla yıllık 6 milyon TL muhammen bedel üzerinden 49 yıllığına kiralanacağı duyuruldu. Arazi, ihaleye katılan tek firma olan Çelebican A.Ş.’ye kaldı.

7 No’lu Koruma Kurulu, 14 Mart 2009’daki kararında tescilli Baruthane yapılarının bir bütün olarak korunmasına karar vermişti. 1 No’lu Koruma Kurulu ise 26 Temmuz 2012 tarihinde Osmanlı Dönemi İskender Çelebi Bahçesi ve İhata Duvarları ile bunların çevrelediği alanda bulunan Baruthane Yapılar Topluluğu’nun restorasyon projesini onayladı. Kurul kararında, “160 parselde yer alan Baruthane Yapılar topluluğuna ilişkin olarak Kurula sunulan restorasyon projesinin uygun olduğuna, parselde bulunan tescilli 57 no’lu ağaçla ilgili olarak Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun görüşünün alınması gerektiğine, uygulamanın müellif sorumluluğunda ilgili idare denetiminde yapılmasına” karar verildi.

80 METRE KULELER

Koruma Kurulu’nun arazide yapılaşma için herhangi bir onayı olmamasına rağmen, mimari proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Bakırköy Belediyesi tarafından onaylandı.

Bakırköy Belediyesi, Çelebican A.Ş. tarafından inşa edilmesi planlanan proje için 12 Mart 2013’te yedi ayrı yapı ruhsatı verdi. Verilen ruhsata göre belediye, 213.303 metrekare inşaat alanı onayladı. Verilen inşaat iznine göre; araziye 80 metre yüksekliğinde 4 kule, 40 metre, 25 metre ve 19 metre yüksekliklerinde toplam yedi beton blok için inşaat izni verildi. Araziye Osman Ağca’nın sahibi olduğu Yorum İnşaat ve TURKMALL tarafından Blumar projesi hazırlanmıştı.

İş makineleri izinsiz çalıştı

Ataköy sakini Seniha Güngör, tescilli Baruthane Yapılar Topluluğu’nun bulunduğu 160 parsel üzerinde iş makineleri ile çalışıldığına ve tescilli ağaçların söküldüğüne dair 1 No’lu Koruma Kurulu’na başvuruda bulundu. Kurul, 10 Ocak’ta Güngör’ün başvurusuna, “Baruthane Yapılar Topluluğu’nun tarihi eser olarak ihyası yönündeki kararlar haricinde 160 parsele ilişkin olarak herhangi bir yeni yapı izni verilmediği gibi bu yönde bir talep de iletilmemiştir” diye yanıt verdi. Ataköy sakinlerinden Kemalettin Doğan’ın ise İstanbul 8. İdare Mahkemesi’ne TOKİ tarafından düzenlenen ihalenin iptali istemiyle açtığı dava ise sürüyor.

Cami’de rüşvet iddiaları

Blumar projesinin tasarlandığı tarihi Baruthane binalarının bulunduğu arazi ‘Camide rüşvet’ iddialarıyla gündeme gelmişti. Basına yansıyan haberlerde, tarihî alanda restorasyon yerine, rüşvet dağıtarak alışveriş merkezi ve rezidans yapıldığı iddia edilmişti. 

Etiketler

Bir yanıt yazın