İstanbul Kentsel Dönüşümü Sevdi

2013'ün başında ayda yalnızca 50 bina kentsel dönüşüm kapsamına giriş yaparken bu rakam bugün ayda bin 500 bina seviyesine geldi.

İstanbul’da kentsel dönüşüm sistemine giriş yapan bina sayısı geçtiğimiz yıl içerisinde 30 katına çıktı. 2013’ün Ocak ayında ayda yalnızca 50 bina kentsel dönüşümden yararlanırken, bu rakam bugün bi 500 bina seviyesine ulaştı.

İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, 1 yıl içerisinde sistemin gelmiş olduğu duruma ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. 2013 yılı boyunca ülke çapında toplam 20 bin binaya kentsel dönüşüm raporu verildiğini ifade eden Çatalkaya, vatandaşlardan gelen talebin beklenenin oldukça üzerinde olduğunu ifade etti.

“2013’ün başında İstanbul’da ayda yalnızca 50 bina kentsel dönüşüm kapsamına giriş yaparken bu rakamın bugün ayda bin 500 bina seviyesine geldi” diyen Çatalkaya şöyle konuştu;

” 2013 yılı boyunca Türkiye çapında toplam 20 bin bina kentsel dönüşüm sistemine giriş yaptı. Her bir binanın ortalama 10 daireden oluştuğunu varsayarsak, toplamda 200 bin ailenin bu sistemden yararlandığını söyleyebiliriz. Bu rakamın 15 bin gibi büyük bir kısmını ise İstanbul bölgesi oluşturuyor. Söz konusu bu rakamı Kadıköy’ün yarısı büyüklüğünde bir bölgenin yenilenmiş olması şeklinde de düşünebiliriz.”

En fazla talep Kadıköy’den

İstanbul çapında kentsel dönüşüm sistemine en fazla talebin sırasıyla Kadıköy, Esenyurt ve Küçükçekmece ilçelerinden geldiğini belirten Hakan Çatalkaya, talebin aynı şekilde devam etmesi durumunda bugün aylık bin 500 bina olan rakamın yıl sonuna kadar ayda 2 bin 500 bina seviyesine ulaşmasının öngörüldüğünü, 20 yıllık bir sürecin ardından ise İstanbul’un çok daha güvenli ve modern yapılara kavuşmuş olmasının hedeflendiğini ifade etti.

Öte yandan bu verilerin yalnızca vatandaşlardan gelen taleplerin oluşturduğunun altını çizen Çatalkaya, riskli alan ilan edilen bölgelerde uygulanan kentsel dönüşüm projelerinin ise bu rakamların dışında tutulduğunu dile getirdi.

İzmir de sıfırdan 100’e çıktı

İstanbul’un yanı sıra İzmir ve Ankara’da da sisteme olan talebin giderek artış gösterdiğini söyleyen Çatalkaya, geçen yıl başında İzmir’de kentsel dönüşüm sisteminden yararlanarak yenilenen bina sayısının bir yılda sıfırdan ayda 100 bina seviyesine çıktığını da sözlerine ekledi.

Estetik kurulu şart

Genel hatlarıyla gidişatın oldukça iyi olduğunu ancak sistemi denetleyen bir estetik kurulunun oluşturulmasının da olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Çatalkaya, “Kentsel dönüşüm sistemi olan talebin gidişatı oldukça iyi. Ancak  estetik açısından bu dönüşümleri destekleyen bir kurulun olması ve vatandaşların mümkün olabildiğince çok alansal dönüşümlere teşvik edilmesi gerekli” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın